Norske muslimer demonstrerer mod profetfilm
Politiet i Oslo er forberedt på eventuelle uroligheder i forbindelse med to demonstrationer fredag.

Norsk politi vil fredag være på plads foran Frankrigs ambassade samt den franske skole i Oslo i forbindelse med, at der er bebudet to demonstrationer mod den islamfjendtlige film "Innocence of Muslims".

Filmen, eller snarere en 15 minutter trailer på videotjenesten YouTube, er lavet af en egyptisk kristen kopter med amerikansk statsborgerskab. Der er ifølge stort set alles mening tale om et gedigent og amatøragtigt makværk, som kun har til formål at håne en religion.

Ikke desto mindre har den udløst voldelige og dødelige uroligheder adskillige steder i verden i stil med balladen som følge af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

I Norge har to grupperinger fået tilladelse til at gennemføre hver sin demonstration. Den ene finder sted foran den amerikanske ambassade, mens den anden afholdes på Youngstorvet.

- Vores udgangspunkt er, at de vil gennemføre markeringen og demonstrationen, så længe de holder sig indenfor rammerne af norsk lov, siger fungerende politiinspektør Thorstein Stephansen til Dagavisen.

Islamisk Råd står bag markeringen på torvet i den centrale del af den norske hovedstad, mens en gruppe som kalder sig Profetens Ummah demonstrerer uden for den amerikanske ambassade.

Torsdag besluttede politiet i Oslo at optrappe beredskabet, fordi det franske satiriske magasin Chalie Hebdo dagen før bragte tegninger af profeten Muhammed. Politiet har derfor skærpet overvågningen af den franske ambassade og skole og sætter vagthold ind de to steder fredag.

/ritzau/NTB