Norges statsminister præsenterer rokade
Fem nye ministre er rykket ind efter en større ændring i Jens Stoltenbergs Arbeiderpartiledede regering.

Norges statsminister, Jens Stoltenberg, har fredag præsenteret sine fem nye ministre. Det er Arbeiderpartiets ministre, der er blevet møbleret rundt med.

Som ventet bliver udenrigsminister Jonas Gahr Støre ny sundhedsminister, mens forsvarsminister Espen Barth Eide overtager Udenrigsministeriet, meddeler Stoltenberg, da han præsenterer sin regeringsrokade på Slottsplassen i Oslo.

Professor i statskundskab Anders Todal Jenssen siger til nyhedsbureauet NTB, at Støres nye placering tyder på, at man inden for Arbeiderpartiet er ved at forberede ham på posten som statsminister.

Hvis Støre skal i spil som statsministerkandidat, så bør han have en vis erfaring i indenrigspolitiske spørgsmål, siger Jenssen og tilføjer, at en valgkamp er snart forestående, og der kan det være vanskeligt at se, hvilken nytte en udenrigsminister kan være til.

- Det er derfor, man er interesseret i at flytte lidt rundt på ham og bruge talenterne, hvor der er behov for dem, siger Todal Jenssen.

- Ændringerne indebærer en fornyelse og en samlet styrke. Vi får nye kræfter, nye idéer og nye mennesker på nye poster, siger Stoltenberg på den solbeskinnede Slottsplass lige inden middag.

Flere på Slotsplassen jubler og klapper, da de nyudnævnte ministre kommer ud på pladsen, og alle får blomster og kram, blandt andre af AUF-leder Eskil Pedersen.

Den 29-årige Hadia Tajik, der er født i Norge af pakistanske forældre, er blevet udnævnt til kulturminister efter Anniken Huitfeldt, som bliver ny arbejdsminister efter Hanne Bjurstrøm. Hun er blevet afskediget efter egen ansøgning.

- På trods af sin unge alder har hun lang politisk erfaring. Hun er flittig, vidende og nytænkende med en klar og stærk stemme i den offentlige debat. Jeg ser frem til at arbejde sammen med hende, siger Stoltenberg.

Endelig kan sundhedsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som har måttet vige posten for Jonas Gahr Støre, nu titulere sig som Norges ny forsvarsminister.

/ritzau/NTB

via Listen To News