Norges prinsesse Ragnhild er død
Kong Haralds ældste søster, der siden 1953 har boet i Brasilien, er død i sit hjem i Rio. Hun blev 82 år.

Norges kong Haralds ældste søster, prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, er død i Brasilien søndag. Hun blev 82 år.

Hun er sovet ind i sit hjem i Rio de Janeiro søndag formiddag lokal tid. Det norske hofs kommunikationschef, Marianne Hagen, oplyser, at prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen døde efter nogen tids sygdom.

Kong Harald udtaler, at han med stor sorg har modtaget budskabet om sin søsters død.

Prinsessen blev døbt Ragnhild Alexandra efter sin fødsel i 1930 som første barn af daværende kronprins Olav, senere kong Olav V, og kronprinsesse Märtha.

I 1953 giftede hun sig med modstandsmanden og skibsredersønnen Erik Lorentzen. På foranledning af daværende kong Haakon blev hendes officielle navn efter brylluppet prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen.

Prinsessen og hendes mand flyttede til Brasilien, hvor de fik tre børn. Som husmor levede hun gennem årene en langt mere anonym tilværelse end sine søskende, og hun har kun i meget begrænset omfang repræsenteret Norge i officiel sammenhæng.

I 1995 udkom biografien "Mitt liv som kongsdatter", hvori prinsessen fortæller om sin barndom på den royale residens, Skaugum, og i USA, samt om sit voksne liv som mor, bedstemor og husmor i Rio.

I februar 2004 skabte prinsesse Ragnhild overskrifter, da hun i et tv-program kom med kritiske bemærkninger om kronprins Haakon og prinsesse Märtha-Louises valg af ægtefæller.

Hun mente med et svirp til sin lillebror, at deres far, kong Olav V, aldrig ville have godkendt indlemmelsen af Ari Behn og Mette-Marit Tjessem Høiby i kongefamilien.

Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen skal bisættes fra Slottskapellet i Oslo og begraves ved Asker kirke.

- Den norske regering har tilbudt en begravelse på statens regning, men familien har sagt nej tak, da den ønskede en bisættelse fra Slottskapellet, oplyser Marianne Hagen.

/ritzau/NTB