Nordkoreansk paraatlet sætter milepæl
Rim Jo Sung endte sidst i sit svømmeheat, men hans tilstedeværelse var en sejr for de paralympiske lege.

Som den første nordkoreanske paraatlet nogensinde er Rim Jo Sung med ved de paralympiske lege.

For et år siden kunne han ikke svømme, men tirsdag middag var han med i mændenes indledende 50 meter friløb. Ikke overraskende endte den nordkoreanske atlet på en sidsteplads. Han kom ind 17,89 sekunder efter den vindende cubaner.

Men publikum i Aquatics Centre i London hyldede den 16-årige nordkoreaner med stående ovationer. Og de engelske medier kalder Rim Jo Sungs 50 meters svømmetur for en milepæl i den paralympiske historie.

- Jeg følte mig meget stolt og beæret over at skulle repræsentere mit land, så jeg forsøgte at træne så hårdt, jeg kunne, siger Rim Jo Sung ifølge den engelske avis The Guardian.

Forud for løbet havde flere medier fokuseret på handicappedes vilkår i Nordkorea. Der blev eksempelvis berettet om, at handicappede nordkoreanere bliver samlet i lejre uden for de største byer.

De beskrivelser er faldet præsidenten for den nordkoreanske paralympiske komité, Mon Chol Kim, for brystet.

- Det er ikke sandt. Det er en historie skrevet af folk, der ikke forstår vores land.

- Vi har længe taget os af de handicappede. Og med deltagelsen i de paralympiske lege vil aktiviteter for at støtte de handicappede blomstre, siger Mon Chol Kim.

Den 16-årige nordkoreanske svømmer udtalte efter sin paralympiske debut, at han nu går benhårdt efter guldet i Brasilien om fire år.

/ritzau/