Nicolaj Kopernikus fascineres og skræmmes af videnskab
Nicolaj Kopernikus er aktuel i Viaplay-serien "Advokaten". Foto: Jonas Olufson/Scanpix
Den kendte skuespiller fascineres af folk, der ved noget om noget. Særligt videnskab, som skaber perspektiv.

Har Nicolaj Kopernikus tid i kalenderen, sætter han sig gerne ind i biografmørket midt på dagen og lader sig opsluge af filmiske fortællinger.

Men også videnskab, kunst og kulinariske oplevelser skatter skuespilleren.

Her fortæller den 50-årige Bodil-vindende Bænken-stjerne, der er aktuel i den nye Viaplay-serie "Advokaten", om sit kulturforbrug:

Hvilken film så du sidst?

- "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" med Frances McDormand, Woody Harrelson og Sam Rockwell - en super fed og virkelig, virkelig god film.

- Jeg kan godt lide at gå i biografen midt på dagen, hvis jeg har tid. Som regel er der kun fire andre derinde, og indimellem har jeg hele biografen for mig selv. Det er simpelthen så hyggeligt.

- Snart skal jeg se "Darkest Hour" med Gary Oldman, der spiller Churchill. Jeg kan mærke, at der er noget i hans skuespilpræstation, som jeg er lidt pirret af.

Hvilke serier streamer du?

- Sammen med hele familien har jeg lige set "Big Little Lies" med Reese Witherspoon og Nicole Kidman, en super fed serie. Det gør vi mere og mere herhjemme, vi finder nogle serier, vi godt kan lide at følge med i.

- Jeg vil gerne i gang med "Britannia". Nikolaj Lie Kaas er med, og den ser også meget spændende ud. Egentlig tror jeg ikke, det er et univers, jeg er overdrevet pjattet med, men jeg synes bare, den ser fed ud. Jeg vil også gerne i gang med "The Handmaid's Tale" og "The Crown".

- "Modern Family", "Friends" eller "How I Met Your Mother" kører næsten altid som baggrund herhjemme.

Hvilke podcasts lytter du til?

- Jeg har lige lyttet til "Succes Kriteriet". Her snakker Ane Cortzen med erhvervsfolk og chefer og har blandt andre talt med Christian Stadil, Morten Albæk og Stine Bosse. Det er enormt spændende at høre, hvordan deres liv har været, og hvordan de er kommet frem til der, hvor de er.

- Da vi var på turné med "Ingen Panik!" og kørte landevejene rundt, hørte vi "Ringbindsattentatet" og "Kvinden med den tunge kuffert" fra Third Ear.

- Podcasts har virkelig vundet ind på mig. Hvis jeg er oppe at træne, kan jeg godt lide at høre dem. "Hjernemassen" er også spændende. I det hele taget er jeg meget glad for faglitteratur og folk, der ved noget om noget.

Hvilket program får dig til at tænde for fjernsynet?

- Nyhederne og Champions League-fodbold - i det hele taget meget sport. Det var vildt fedt at se Australian Open med Roger Federer og Caroline Wozniacki.

- Dokumentarprogrammer er også rigtig spændende. Jeg så for ikke længe siden "How the Universe Works", og det var både med gys og fascination.

- Det minder mig om, hvor lillebitte og ubetydelige vi er, mens jeg samtidig flipper skråt over, at vi består af en masse celler, som er sat sammen på en helt bestemt måde, for at vi er lige præcis den, vi er. Dybt fascinerende og samtidig skræmmende.

Hvilken bog ligger på dit natbord?

- "Getting Things Done", som jeg faktisk er ved at læse for anden gang. Bogen handler om, hvordan man får en masse ting gjort uden at blive ramt af kaostilstande og stress - ikke fordi jeg har stress. Men den er super systematisk, fascinerende og smart. Den nyder jeg meget at læse.

- Der ligger også Elon Musks biografi og "Camille Clouds brevkasse" af Line Knutzon. Den har jeg også læst et par gange. Det er skøn læsning, som jeg anbefaler til alle.

Hvilke magasiner køber du?

- Jeg køber aldrig magasiner, for jeg bliver skuffet over, at der er så mange reklamer i dem, men jeg kan godt lide at læse magasiner. Lige nu har jeg faktisk et abonnement på Flipp med alle Egmonts magasiner.

- Jeg kan godt lide interiørblade og er også glad for idényt, hvor jeg kan se, hvordan man kan lave en plantekasse eller en mistbænk ud af et gammelt vindue.

Hvor går du ud for at være kulturel?

- Museer. Senest har jeg været på Arken for at se Michael Kvium - en virkelig fed udstilling. Jeg kan også godt lide at gå på Louisiana og Statens Museum for Kunst. Jeg har lige været på National Gallery i London. Sådan nogle steder må man nive sig i armen, for det koster ingen penge, og der er billeder fra top til tå i fantastiske omgivelser.

- Jeg kan godt lide at gå i biografen. En gang imellem går jeg også i teatret, men desværre ikke så tit. Jeg er heller ikke meget tit ude at spise, men jeg kan virkelig, virkelig godt lide det. Det er en kulturel oplevelse for mig.

/ritzau/