Nato til rederier: Slæk ikke piratindsats
Kraftig nedgang i piraternes aktiviteter skal ikke får rederierne til at slække på sikkerheden af skibene.

Den internationale koalition Nato, EU Navfor og Task Force 151 mod det somaliske pirateri opfordrer kraftigt rederier til at fortsætte og udbygge deres forebyggende indsats mod piratangreb på handelsskibene.

Opfordringen kommer, efter at en opgørelse fra det Internationale Maritime Bureau (IMB) viser, at der har været en nedgang på 54 procent i det globale pirateri i første halvdel af 2010.

Det er især drevet af en kraftig nedgang i de somaliske piraters angreb og kapringer.

- Vi har set en stadig nedadgående tendens i piraternes succes, som skyldes den internationale flådes overvågning.

- Vi opfordrer handelsskibe til fortsat at gøre, hvad de kan for at sikre, at det er svært for pirater at borde skibene og tage kontrol med dem, siger vicestabschef i Nato Bruce Belliveau.

Årsagen til nedgangen i det somaliske pirateri er - ud over flådestyrkernes forebyggende indsats - også, at handelsskibene beskytter sig med blandt andet bevæbnede vagter, der skal skræmme piraterne væk med varselsskud.

Selv om koalitionen har flådefartøjer i området, kan de ikke garantere sikkerheden for handelsskibene i de store farvande, hvor piraterne opererer i. Det er Aden-bugten, Det Arabiske hav og det Indiske Ocean samt farvandet ud for Somalias kyster.

Piraterne har været stækket af monsun-sæsonen, men erfaringen viser, at de bliver mere aktive, når den går på hæld.

Derfor opfordrer Task Force 151, Nato og EU Navfor rederierne til at fortsætte med at uddanne og træne søfolkene i både pirattruslen, og hvordan de skal undgå at blive angrebet og taget til fange.

/ritzau/