Nato nedtoner samarbejde med afghanere
Uniformerede afghaneres drab på vestlige soldater får nu Nato til at neddrosle de fælles operationer.

Natos styrke i Afghanistan, Isaf, begrænser de fælles operationer med afghanske soldater efter en lang række episoder, hvor afghanere har dræbt deres udenlandske kolleger.

De fleste patruljer og det meste af det rådgivende arbejde, som Isaf laver med de afghanske kolleger, vil fra nu af kun blive gennemført på bataljonsniveau eller højere, meddeler Isaf.

Samarbejdet mellem mindre grupper vil fremover blive evalueret fra gang til gang.

Beslutningen er et tilbageskridt for koalitionens krigsstrategi i og med, at Natos soldater efter planen skal trækkes ud af landet i 2014.

Tilbagetrækningen sker på betingelse af, at afghanske soldater i tilstrækkelig grad er uddannet til at kunne overtage ansvaret for sikkerheden, når de udenlandske soldater rejser hjem.

I takt med en stigning i antallet af angreb, hvor afghanere i uniform vender deres våben mod deres udenlandske kolleger, har Isafs amerikanske kommandører forsøgt at begrænse problemet ved at neddrosle samarbejdet med afghanerne.

Tidligere på måneden blev det besluttet, at amerikanske specialstyrker i Afghanistan foreløbig skulle indstille al træning og uddannelse af afghanske rekrutter, til de er tjekket for eventuelle forbindelser til Taliban-bevægelsen.

Siden årsskiftet er 51 udenlandske soldater blevet dræbt i mere end 30 såkaldte grøn-mod-blå angreb.

/ritzau/AFP