Myndigheder advarer mod tjekkisk sprut
Fødevarestyrelsen advarer: Hold dig fra tjekkisk spiritus i Tjekkiet, Polen og Slovakiet.

I Tjekkiet har alkoholforgiftning indtil nu kostet 19 mennesker livet, og mere end 30 personer er blevet indlagt. Nu advarer Fødevarestyrelsen danskere, der rejser til Tjekkiet og omkringliggende lande, mod at drikke tjekkisk spiritus.

Det er forskellige mærker og spiritusprodukter fra Tjekkiet, der har forårsaget forgiftningen med et indhold af dødfarlig metanol, bedre kendt som træsprit.

Også i Polen har der været dødsfald og indlagte, og i Slovakiet meldes der også om forgiftninger, selvom de ikke med sikkerhed kan spores tilbage til alkohol fra Tjekkiet.

Tidligere på måneden forbød den tjekkiske regering salg af stærk alkohol på 20 procent og derover, og nu advarer Fødevarestyrelsen så danskere, der besøger Tjekkiet, Polen eller Slovakiet mod at drikke enhver form for tjekkisk alkohol.

Sagen bliver betragtet som en forfalskningssag af forskellige billige tjekkiske alkoholmærker. Der er dog også eksempler på ulovlig udskænkning fra beholdere uden mærkning.

Der er ikke noget kendetegn på de falske flasker, så forbrugere kan ikke selv adskille dem fra de originale varer.

Nogle af de mærker, man på nuværende tidspunkt har oplevet en forfalskning af er La ský Tuzemák, Tuzemák, vestková vodka, Vodka Lunar, Albánská borovička og Hanácká vodka.

/ritzau/