Muligt tøbrud i Nordkorea under opsejling
Nordkorea har oprettet et politibureau, som skal overtage kontrollen med økonomien fra militæret.

Det forarmede Nordkorea har oprettet et politibureau, som skal overtage kontrollen med økonomien fra militæret.

Samtidig optrapper den isolerede kommunistiske stat eksperimenter med reformer i økonomien og i landbruget, efter at den nye unge leder, Kim Jong-un, og hans magtfulde onkel har udrenset landets hærchef, siger kilder i Pyongyang til Reuters.

Kursskiftet betyder, at der bliver lagt afstand til politikken under Kims far, Kim Jong-il, som gav militæret forrang i ledelsen af landet.

Med fjernelsen af vicemarskal Ri Yong-ho og hans allierede har den nye uprøvede leder og hans onkel Jang Song-thaek, der opfattes som den virkelige magthaver bag kulisserne, optrappet deres bestræbelser på at rette op på landets kriseramte økonomi.

Krisen truer med få regimet til at bryde sammen, og de nye reformer kan være de vigtigste i landet i årtier.

Tidligere forsøg på at få indført en mere markedsorienteret økonomi er slået fejl.

Kilderne i Pyongyang siger, at hvis reformerne virkelig sættes igennem, så vil det kunne føre til, at Nordkorea åbner op over for verden, efter at Myanmar har gjort noget tilsvarende og er kommet mere ind i varmen igen internationalt.

De samme kilder i Pyongyang har tidligere givet præcise oplysninger om landets atomprogram og opfattes derfor som troværdige.

Kim Jong-un blev for få dage siden udnævnt til de væbnede styrkers nye "marskal."

Forfremmelsen skete efter afskedigelsen af hærchef Ri Yong-Ho som led i en tilsyneladende udrensning i landets hær, der tæller 1,2 millioner soldater.

/ritzau/Reuters