Ministerbilen blev en dyr omgang for Søvndal
Efter en årelang rutsjetur ned i meningsmålingerne trækker Villy Søvndal sig formand.

SF's Villy Søvndal fik sin ministerbil, men tabte rorpinden og posten som en partiformand i medvind.

Det er status fredag den 7. september, hvor Villy Søvndal efter syv år meddelte, at han går som formand for SF. Uden at pege på sin afløser.

Fra en opbakning i meningsmålingerne på op til 20 procent i SF's velmagtsdage til den seneste måling, hvor partiet ligger til godt seks procent af stemmerne.

Så det er en formand i vælgermodvind, som går af, men han beholder sin ministerbil og posten som udenrigsminister.

Den afgående formand kan også glæde sig over, at han vil gå over i historiebøgerne som den partiformand, der for første gang bragte Socialistisk Folkeparti i regering.

Men den pragmatisme, som det har krævet, og som Søvndal er kendt for at besidde, har kostet dyrt i tabte vælgere.

Selv siger Villy Søvndal, at hans beslutning intet har med nedturen i meningsmålingerne og den interne kritik i partiet at gøre. Den blev truffet allerede efter valget sidste år, bedyrer han.

Så sent som 16. august åbnede han ellers SF's sommergruppemøde med at fastslå, at han ikke havde planer om at gå af.

Da Villy Søvndal blev valgt som formand i 2005, tvivlede mange partifæller på, at Søvndal kunne sælge billetter. Men den tidligere skolelærer og medlem af byrådet i Kolding var ikke i tvivl. Og den folkelige gennemslagskraft viste sig da også at være stor.

Lune bemærkninger, et glimt i øjet og hurtige one-liners har været Søvndals kendetegn. Da SF's popularitet var på sit højeste, opstod sågar begrebet "Villy-effekten" om den fremgang til partiet, som blev tilskrevet formandens personlighed.

Ved valget i 2007 resulterede "Villy-effekten" i hele 23 pladser i Folketinget. Men stort set ingen indflydelse. Det fik Villy Søvndal til at indgå en særdeles tæt alliance med Socialdemokraterne, der som bekendt banede vejen for et regeringsskifte i 2011.

Men det blev et stærkt reduceret SF, der indtog ministerkontorerne. SF tabte syv mandater, og siden er meningsmålingerne kun gået en vej. Nedad.

Selv om regeringsmagten har kostet svære kompromiser for Søvndal, kalder han sig stadig socialist. Og det har han været, siden han som ung rejste rundt i Sydamerika og blev rystet over den fattigdom, han mødte.

Men det blev ikke, som for mange andre unge i 70'erne, de mere dogmatiske partier på venstrefløjen, der fik den unge Søvndal som medlem. SF's mere pragmatiske linje harmonerede bedre med hans temperament, har han forklaret.

Den travle politikerkarriere har haft sine omkostninger, blandt andet i form af flere skilsmisser.

Søvndal har tre voksne børn fra sit ægteskab med Laila Rifbjerg, som han har været gift med ad to omgange. I den mellemliggende periode dannede han par med partifællen Pernille Frahm.

Søvndal har ikke lagt skjul på, at skilsmisserne har tæret hårdt, og at det har været et savn for ham ikke at bo sammen med sine børn.

Sidste år blev Villy Søvndal gift for tredje gange. Denne gang med den 18 år yngre Heidi Perto, som han bor sammen med i Sdr. Bjert nær Kolding.

/ritzau/