Minister: Slut med snyd med AMU-kurser
AMU-systemet er stadig afgørende for at opkvalificere arbejdsstyrken, mener regeringen. Men det skal være slut med snyderiet. Foto: Colourbox
Det skal være slut med at snyde med AMU-kurserne. Minister strammer regler for blandt andet markedsføring.

Der er blevet svindlet og snydt med millioner af danske skattekroner i forbindelse med AMU-kurser. Derfor strammer børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) nu reglerne.

Det skal få styr på udliciteringen af AMU-kurserne, lyder det.

At det lige er udlicitering, ministeren kaster sig over, skyldes, at der har været en del sager fremme om misbrug af skattekroner i forbindelse med kurser, der er udliciteret fra en godkendt AMU-udbyder til private aktører.

Der har blandt andet været anklager om bedrageri ved brug af falske kursustilmeldinger for på den måde at hente tilskud fra staten, som en kursist udløser.

- Det skal stoppes. Den måde, som udliciteringer af AMU er gennemført på de seneste år, er ikke god nok. Det handler for meget om at tjene penge og for lidt om at levere arbejdsmarkedsuddannelser af høj kvalitet, Christine Antorini i en pressemeddelelse.

Ministeren vil ikke forhindre, at private firmaer løser opgaver på AMU-området. Men vil de være leverandører, skal de leve op til en række nye krav.

De må ikke selv markedsføre kurserne, der skal afregnes per opgave, det er ikke længere muligt at indgå en rammeaftale om udlicitering med en øvre beløbsgrænse, og uddannelse må ikke ske på arbejdspladsen men på uddannelsesstedets adresse.

At reglerne strammes kommer oven i den TilsynsTaskforce AMU, ministeren nedsatte i foråret. Task-forcen undersøger og afslører snyd blandt både private og offentlige udbydere af AMU-kurser.

- En veluddannet befolkning er forudsætningen for, at vi kan sikre velfærden. Kvalifikationerne blandt voksne ufaglærte og faglærte skal forbedres, så de kan få nye job, der erstatter andre job, der måske flytter til udlandet, siger ministeren.

Christine Antorini påpeger, at AMU-systemet spiller en helt afgørende rolle for at sikre den løbende og nødvendige opkvalificering.

Derfor skal der være fuld tillid til, at systemet ikke misbruges, siger børne- og undervisningsministeren.

/ritzau/