Minister: Landmænd må knokle gælden af
Landmændene i Danmark er de mest forgældede i EU. Foto: Colourbox.dk
Dansk landbrug skal blive mere grønt og bæredygtigt, siger fødevareministeren, der barsler med kommission.

Landmændene må stå endnu tidligere op og tænke endnu mere grønt, hvis de skal klare sig konkurrencen med deres tyske, svenske og britiske kolleger.

Sådan lyder svaret fra fødevareminister Mette Gjerskov (S) til den såkaldte rammevilkårsanalyse fra Fødevareøkonomisk Institut (FOI) ved Københavns Universitet, der tegner et billede af dansk landbrug som det mest gældstyngede og løntunge i EU.

"Som jeg ser det, så kommer landbruget til at skulle knokle sig ud af krisen, ligesom i resten af Danmark. Vi må så hjælpe landbruget med at skabe nogle produkter, der er grønne og i endnu bedre kvalitet end de er i forvejen, så landbruget kan få en bedre pris for varerne i udlandet," siger Mette Gjerskov til Newspaq.

Men der er også lyspunkter i øjebliksbilledet af dansk landbrug. FOI-analysen peger på, at landbruget fører an inden for forskning, innovation og værditilvækst.

Samtidig går det fremad på eksportmarkederne via bæredygtig og økologisk produktion, der netop har rundet en omsætning på en milliard kroner.

Mette Gjerskov siger, at hun vil bruge Danmarks EU-formandsskab til at skubbe på den udvikling, der går i retning af en mere grøn landbrugsstøtte.

Derudover er regeringen i gang med at nedsætte en natur- og landbrugskommission.

"Den skal se på, hvordan vi sikrer en ordentlig fremtid for landbruget med en god indtjening, samtidig med at vi passer på naturen," siger Mette Gjerskov.