Minister: Formandskabet bliver ren rugbrød
Det kan godt være, at dansk landbrug er duks, men vi får ikke meget igennem i EU, forventer ministeren under formandskabet. Foto: Colourbox
Danmark får ingen åbenlys succes som formand for EU på området for landbrug og fiskeri, siger ministeren.

Danmark skal så frø til reformer af landbruget og fiskeri. Men vi bliver ikke værter ved høstfesten.

Sådan lyder meldingen fra Mette Gjerskov (S) minister for fødevarer, landbrug og fiskeri få dage efter, at Danmark officielt overtog rorpinden i EU.

"Vi kommer ikke til at fejre triumfer, når det bliver sommer. Vi lægger fundamentet, fordi reformerne først vedtages i 2013," siger ministeren.

Det danske formandskab vil dog forsøge at få bedre dyrevelfærd og mindske brugen af antibiotika i Europa. Men det er op ad bakke, erkender ministeren.

"Vi kan ikke sige, at vi gjorde det, som det skete sidst, vi havde formandskabet. Det bliver et rugbrødsformandskab," fortæller Mette Gjerskov og henviser dermed til Anders Fogh Rasmussen (V), der succesfuldt fik en udvidelse af EU igennem i 2002.

Samtidig forklarede ministeren, at der ikke kommer en dansk enevals under formandskabet. Det er kompromisset kunst, som er i fokus. Men på et par punkter vil Danmark presse på.

Ifølge ministeren dør 25.000 europæere hvert år, fordi bakterier er blevet immune over for medicinen. Her vil ministeren også tage spæde skridt til at få vores naboer til at blot at registrere brugen af antibiotika i landbruget.

"Hvis vi så bare kunne få dem til at registrere brugen, så er vi kommet et stykke af vejen. Eller lave ordninger, så dyrlægerne ikke tjener deres penge på antibiotika," forklarer ministeren og påpeger, at Danmark er det eneste land, hvor dyrlæger ikke må tjene penge på at ordinere antibiotika.