Minister blander sig ikke i atomplaner
Energi- og transportminister Flemming Hansen (K) vil ikke protestere over den svenske statsministers planer om, at bygge flere atomkraftværker i Sverige.

Læs også:
Forsker advarer mod svenske atomønsker
Sverige vil have atomkraft

Svenskerne får tilsyneladende lov til at bygge flere atomkraftværker i Sverige, uden at den danske regeringen vil protestere over det.

Transport- og Energiminister Flemming Hansen vil ikke sætte en stopper for den svenske statsministers planer om at satse mere om atomkraft. Allerede efter 2010 vil den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt have bygget flere atomkraftværker.

»I Danmark havde vi diskussionen om atomkraft eller ej i 1985. Det er ikke en diskussion, der længere er aktuel i Danmark. Jeg vil ikke blande mig i, hvordan svenskerne når deres energimål, men kan kun sige, at vi i Danmark har valgt at se bort fra atomkraften i den henseende,« skriver Flemming Hansen i en mail.

Han ønsker ikke at lade sig interviewe om emnet.

Han skriver videre:

»Man skal være opmærksom på, at der er mange lande, der ikke har de gunstige muligheder, vi har. Vi er f.eks. det eneste EU-land, der eksporterer gas og olie, og med vores satsning på vedvarende energi står vi i en meget gunstig situation. Men nogle lande kan stå i en situation, hvor de er nødt til at have alternativer for ikke at blive afhængige af Mellemøsten eller andre lande.«

Forurening
Forsker i atomkraftværker, professor i fysik ved Roskilde Universitetscenter, Bent Sørensen, advarer onsdag om, at Danmark vil opleve store forurenede områder og en stigning i kræft i tilfælde en ulykke på et svensk atomkraftværk.

Energiordfører for De Konservative Per Ørum Jørgensen mener, at politikerne i Danmark bør lytte til advarsler fra eksperter på området, før de tager stilling, og ikke bare som Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo (V) melde ud, at han ikke vil blande sig, bare det ikke er Barsebäck, der åbner igen.

»Jeg ved ikke, hvor stor en forskel det gør, om et atomkraftværk ligger i Barsebäck eller et andet sted i Sverige. Vi må lytte grundigt til eksperterne på området. Vi skal på ingen måder sætte vores eget miljø på spil, fordi de får en god idé i Sverige. Der er en masse spørgsmål, som vi sammen med sagkundskaben må have besvaret,« siger Per Ørum Jørgensen.

Han mener desuden, at det må op på højeste niveau, hvis svenskerne planlægger at bygge flere atomkraftværker.

»Det er klart, at det er noget, der skal drøftes mellem regeringslederne i Norden, hvis svenskerne vil bygge flere atomkraftværker,« siger Per Ørum Jørgensen.