Minestrejke i Sydafrika spidser til igen
Strejkende sydafrikanske minearbejdere demonstrerer igen for bedre løn og truer med at lukke platinmine.

Flere tusinde strejkende minearbejdere er igen på barrikaderne for at få mere i løn og truer med at gøre en omstridt platinmine "uregerlig".

Flere end 3000 minearbejdere marcherede onsdag forbi Marikana-minen, der ejes af platingiganten Lonmin, med krav om lønforhøjelser.

De krævede også, at koncernen lukker minen indtil videre for at forhindre, at Lonmin spiller de strejkende arbejdere ud mod hinanden.

Der er tale om den største demonstration ved Marikana-minen, siden politiet skød og dræbte 34 minearbejdere for snart en måned siden.

Myndighederne havde udkommanderet en stor politistyrke, der dog holdt sig på afstand af demonstranterne.

De strejkende arbejdere kræver, at Lonmin betaler en bedre løn eller lukker minen. Kravet kom kun timer efter, at endnu en forhandlingsrunde var brudt sammen.

- Lonmin må beslutte sig for enten at give os penge eller lukke minen, lød budskabet fra de strejkende, der ifølge iagttagere igen er ved at få øget opbakning i deres lønkamp.

Lonmin, der er verdens tredjestørste producent af platin, siger, at der er risiko for, at alle dets miner i Sydafrika lukkes og 40.000 ansatte sættes på gaden, hvis ikke den fire uger lange strejke stopper.

Siden strejken begyndte, har arbejdet i Lonmins miner stort set stået stille. Færre end fem procent af firmaets ansatte var på arbejde onsdag.

En række kirkelige ledere er gået ind i sagen for at mægle mellem de strejkende og Lonmin. Hidtil uden resultat.

Minearbejderne kræver en løn svarende til cirka 9000 kroner om måneden. Det har Lonmin hidtil afvist.

/ritzau/AFP