Mindst 32 døde efter ny vold i Kenya
En længerevarende strid om adgang til jord og vand i Kenya har de seneste tre uger kostet 100 mennesker livet.

Mindst 32 mennesker er mandag blevet dræbt og flere end 150 huse er blevet sat i brand under etniske sammenstød i landsbyen Kilelengwani i det sydøstlige Kenyas kystregion, siger en Røde Kors-tjenestemand.

Angiveligt er der tale om et gengældelsesangreb i en langvarig strid i området mellem forskellige samfund om retten til jord og vand. Omkring 100 mennesker er blevet dræbt i de seneste tre uger, mens kampene mellem klanerne Pokomo og Orma eskalerer.

- Jeg har talt mindst 32 døde mennesker, heraf er syv politifolk, 12 civile mænd, otte børn og fem kvinder, siger Caleb Kilande, en Røde Kors-medarbejder på stedet til nyhedsbureauet AFP.

- Situationen i området er fortsat højspændt, men kamphandlingerne er indstillet, tilføjer han.

Røde Kors har tidligere sagt, at landsbyen Kilelengwani er blevet angrebet af over 300 personer, og huse er blevet stukket i brand.

- Der var et nyt angreb i Tana Deltaet til morgen. Indtil videre har vi konstateret, at 32 mennesker er døde, siger Abas Gullet, der er leder af Kenyas Røde Kors.

Voldshandlingerne i Kilelengwani kommer efter de nylige dødbringende optøjer i Kenyas største havneby, Mombasa. De opstod efter drabet på en yderliggående muslimsk præst.

De to begivenheder har ikke umiddelbart noget med hinanden at gøre, men de er udtryk for dybe sociale, politiske og sekteriske skel, som kan føre til mere vold forud for præsidentvalget til næste år.

De bestræbelser, som toppolitikere, heriblandt premierminister Raila Odinga, der besøgte området efter et tidligere angreb, har gjort sig, har været nytteløse og ikke i stand til at mindske spændingerne.

- Ligene er endnu ikke blevet fjernet. Situationen begynder at blive meget farlig. Det er bydende nødvendigt at gøre noget, siger Abas Gullet i en erklæring.

/ritzau/Reuters