Millioner har forladt Brasiliens underklasse
Underklassen skrumper hurtigere, end overklassen vokser i Sydamerikas største land.

Over halvdelen af befolkningen i Brasilien tilhører nu middelklassen. Millioner er løftet ud af fattigdom under den stærke økonomiske udvikling i landet, og fordi det har været en politisk målsætning. Det viser en rapport fra den brasilianske regering.

Ud af de 194 millioner indbyggere i Sydamerikas største land anses 104 millioner for at være en del af middelklassen. Alene de seneste ti år er 35 millioner sluppet ud af fattigdom og rykket et trin op på den sociale skala, ifølge regeringens undersøgelse.

Rapporten viser også, at 80 procent af middelklassens nye medlemmer er af afrikansk afstamning. Mens middelklassen er vokset med over en femtedel mellem 2002 og 2012, så er det kun lykkedes seks procent fra middelklassen at avancere til overklassen.

40 millioner tilhører nu Brasiliens øverste sociale lag svarende til cirka 20 procent af befolkningen, mens de laveste klasser består af 55 millioner mennesker eller 28 procent af den totale befolkning.

- Udvidelsen af middelklassen er resultatet af en proces med økonomisk vækst og en reduktion i uligheden. Som følge af denne kombination skrumper underklassen mere, end overklassen udvider sig, hedder det i rapporten.

En middelklassefamilie defineres som en familie med en månedsindtægt på 143 og 502 dollar, og som ikke umiddelbart er i risikozonen for at falde tilbage til underklassen.

Den positive udvikling kan delvis tilskrives Lula da Silva, præsident fra 2003 til 2010, som iværksatte en serie sociale tiltag, der drev 28 millioner brasilianere ud af fattigdom. Hans efterfølger Dilma Rousseff viderefører Lulas politik.

/ritzau/AFP