Mette Frederiksen hylder hverdagens helte: I skaber nye vigtige fællesskaber

- I en verden, der er så omskiftelig og foranderlig, tror jeg, at de nære fællesskaber bliver vigtige, siger Mette Frederiksen. (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Hverdagens helte skal hyldes, mener S-formanden. De mange, der gør noget for at stable nye fællesskaber på benene. I disse år har vi ekstra meget brug for den slags mennesker, synes hun.

For Mette Frederiksen betyder fællesskaber alt.

Derfor er det også en fest at interviewe Socialdemokraternes formand om den fællesskabspris, hun har været med til at stifte og nu skal uddele for tredje år i træk.

- Taxa-Arne vandt sidste år. En taxachauffør, der kører med udsatte børn og unge, og simpelt hen får skabt et fællesskab og løftet de børn. Og vi har givet prisen til raske brandmænd, der har gjort noget ekstraordinært for de kollegaer, der er ramt af kræft på grund af deres arbejde som brandmand.

Mette Frederiksen er i sit es og remser modtagere af Fællesskabsprisen op på stribe. Hun glæder sig som et lille barn til torsdag 9. juni, hvor hun sammen med blandt andet Dansk Metal, 3F, HK og Falck skal overrække prisen til ti vindere.

Lige nu vælter det ind med nomineringer.

- Man bliver bare så overrasket og glad over, hvor mange fællesskaber, der er, og hvor mange mennesker, der gerne vil gøre en frivillig indsats, smiler hun.  

Udretter små mirakler  

De store sportsstjerner, astronauter, bjergbestigere og mange andre skal nok finde vej til toppen af forsiderne, noterer Mette Frederiksen. 

- Vi vil altid hylde det unikke og storslåede, som sådanne stjerner præsterer. Men virkeligheden er vel, at der er i vores hverdag er mennesker, som udretter små mirakler, der gør forskellen på, om Danmark er et godt eller dårligt sted at leve, siger Mette Frederiksen.

Taxa-Arne, brandmændene og de mange andre ildsjæle praler ikke af deres bedrifter. Og netop derfor er det ifølge Mette Frederiksen vigtigt at anerkende dem.  

- Hverdagens helte er dem, som skaber fællesskaber til gavn for andre, siger Mette Frederiksen.

I skrivende stund er der over 270 nominerede til prisen. Fristen for at indstille naboer, fodboldtrænere, tillidsrerepræsentanter eller kollegaer til fællesskabsprisen, udløber først 1. juni. 

Pendulet svinger

Mette Frederiksen læser alle indstillingerne og bliver så inspireret, fastslår hun. 

- Tidligere blev man født ind i fællesskaber, som ligesom holdt meget længe. Familier, et erhverv, et fag, en klasse, et boligområde, hvor vi bare var. Sådan er det slet ikke mere. Jeg tror, at vi har tabt nogle fællesskaber, men jeg oplever også, at der hele tiden opstår nye. Pendulet svinger, og fællesskaberne er på vej tilbage, siger Mette Frederiksen

Når folk alligevel nu søger tilbage til nære fællesskaber, mener hun, det skyldes en verden i konstant bevægelse. Danskerne oplever blandt andet, at EU og det europæiske fællesskab, det nordiske samarbejde udfordres. Og at der ikke altid findes nemme politiske svar på alting. 

- I en verden, der er så omskiftelig og foranderlig, tror jeg, at de nære fællesskaber bliver vigtige, siger Mette Frederiksen.

Kransekage på plejehjemmet

Men selvom om Fællesskabsprisen hylder den frivillige indsats, understreger hun, at der er en grænse for, hvad frivillige skal tage sig af. 

Ifølge den socialdemokratiske leder må frivillige fællesskaber aldrig skulle tage ansvaret for velfærdsstatens kerneopgaver. 

Blandt andet må den personlige pleje på for eksempelvis plejehjem aldrig blive frivilliges ansvar. Men når for eksempelvis hospitalsklovne opmuntrer kræftramte børn på hospitalerne, ser hun et perfekt samspil mellem det offentlige og de frivillige kræfter.

Mette Frederiksen giver et eksempel fra et plejehjem i Grenå, hvor en pensioneret konditor kommer et par gange om ugen og bager kager til de ældre. 

- Han synes, at både de gamle og medarbejderne skal have ordentlig kage. Den dag jeg besøgte plejecentret fik vi kransekage, og det var altså ikke til ære for mig. Det er da bare fedt, at en pensioneret bager i begyndelsen af 60erne kommer forbi og ligesom får sat prikken over i’et eller gør det endnu bedre, siger Mette Frederiksen.

Største trussel: Konkurrence

Kransekagen for de gamle i Grenå giver livskvalitet, og fællesskaber giver livskvalitet, pointerer hun.  

Hun håber også, at Fællesskabsprisen bidrager til, at vi danskerne bliver mere opmærksomme på at værne om vores fællesskaber.

- Som socialdemokrater har vi en grundlæggende tro på, at et stærkt fællesskab også skaber stærke individer. At stærke fællesskaber gør os trygge. Og i en moderne verden generer det også den kreativitet og innovation, der er nødvendig for at vi kan klare os i fremtiden. 

En øget konkurrencementalitet udfordrer fællesskaberne, mener hun.  

- Hvis vi kommer i en usund konkurrencesituation mod hinanden, kan det true vores fællesskab, fastslår hun men tilføjer, at der er vi altså ikke i dag.

Og Liberal Alliances og andre borgerliges hyldest af individet, skattelettelser, der bidrager til øget ulighed, ser hun ikke som en trussel.

- Fællesskaberne i vores samfund er stærkere end hvad Liberal Alliance og deres slagord kan nedbryde, siger hun. 

Sidste år overrakte Mette Frederiksen prisen til ti vindere på Oslobåden i København. Blandt dem var Projekt Husvild, Taxa-Arne og Jobpatruljen. Foto: Fællesskabsprisen

Regeringen truer fællesskabet

Forudsætningen for stærke fællesskaber er fælles sprog og fælles værdier, pointerer hun.

- Vi har traditionelt i Danmark levet i meget blandede byer, og det har været en styrke for vores fællesskaber, fordi vi har lært hinanden at kende via skolen, daginstitutioenr og frtidsliv. Det mener jeg faktisk udfordres af regeringens forslag om, at der skal bygges færre almene boliger, fordi man vil fjerne kommunernes mulighed for at stille krav til at nybyggeri også skal indeholde almene boliger, siger hun og ærgrer sig over, at det presser fællesskabet i byerne.

- Betingelsen for, at vi har et fællesskab med hinanden er jo også, at vi har en relation til hinanden, bedyrer hun.

Elsker fællesskabet i Ballerup og Møn

Netop fællesskabet i ens boligområde betyder meget, også for hende personligt.

- Jeg bor i Egebjerg i Ballerup, sådan et lille bysamfund, hvor der almene boliger, ejerboliger og lidt andel. Jeg bor i rækkehus, og jeg oplever i høj grad, at man hilser på hinanden og ved, hvem naboerne er. Der er meget forskellige livsvilkår i Egebjerg, men det er et dejligt fællesskab, siger Mette Frederiksen.

Hun betoner, at familien selvfølgelig også betyder et stærkt og uundværligt fællesskab for hende. Også den socialdemokratiske familie, griner hun.

- Jeg tilhører også et lokalsamfund på Møn, hvor jeg har et sommerhus. Og her et stærkt lokalt fællesskab, som man ikke altid finder i en storby. Når man kører hen til Brugsen på Møn, så hilser de allerfleste, og det kan jeg godt lide, fastslår hun.    

Fakta om Fællesskabsprisen
  • Fællesskabsprisen hylder mennesker, der gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet i Danmark.
  • Alle kan nominere en kollega, nabo, fodboldtræner eller hvem som helst, som gør en særlig indsats for et fællesskab.  
  • Sidste år blev der nomineret mere end 1.100 danskere til fællesskabsprisen.  
  • Man kan nominere personer til prisen frem til 1. juni klokken 12.  
  • S-formand Mette Frederiksen overrækker Fællesskabsprisen 2016 torsdag 9. juni.
  • Prisen er opstået i et samarbejde mellem Mette Frederiksen, Dansk Metal, 3F, HK, ISS, Falck, PensionDanmark, Professionshøjskolen Metropol, Post Danmark, Professionshøjskolen UCC og VIA University College.

Se alle nominerede på www.faellesskabsprisen.dk