Jimmis eneste ven var stofferne: Nu hjælper han udsatte og ensomme

Danmark
Jimmi Jørgensen lå på sofaen hos sin søster og så tv-programmet Ekstrem Hjemmeservice, da han fik idéen til at lave et julearrangement for alle dem, der ikke har nogen at holde jul med. (Foto: Foto: Privat)

Det var følelsen af ensomhed, der efter 20 år fik Jimmi Jørgensen til at lægge stofferne og livet som hjemløs bag sig. I dag modtager han Fællesskabsprisen 2016 for sit arbejde mod ensomhed og for fællesskabet.

Han var syv år, da han første gang var fuld. Som 16-årig var han afhængig af hash.

Det var også som 16-årig, han forsøgte at slå sin stedfar ihjel. Siden overtog stofferne fuldstændigt hans liv. 

Med tyve år som misbruger, otte år i spjældet og fire år som hjemløs har Jimmi Jørgensen ikke ligefrem haft nogen let tilværelse. 

Alligevel lykkedes det ham at vende 180 grader rundt på sit sit liv og bringe glæde og lindring i mange andres.

For det modtager han i dag, torsdag, Fællsskabsprisen 2016, som hylder de ildsjæle, der "hver dag gennem deres arbejde og frivillige engagement gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet."

Jimmi Jørgensen er nemlig ophavsmand til foreningen "Korsør holder sammen," der blandt andet arrangerer jul for ensomme og udsatte og fastelavns- og sankthans-fester for at styrke fællesskabet i Korsør.    

- Det giver mig en kæmpe stor glæde at gøre det her for andre mennesker og se, at det bliver taget godt imod. At folk hygger sig og bliver glade for det, vi gør, siger Jimmi Jørgensen, der i dag er 55 år, til Avisen.dk.

"Frøken Heroin"

Der var imidlertid ikke meget, der tydede på, at Jimmi Jørgensen nogensinde skulle komme til at gøre en positiv forskel for så mange mennesker, da han i slutningen af halvfemserne boede på gaden i København.

Hver eneste dag gik dengang med at skaffe penge til at dække et stadigt voksende behov for stoffer. 

- I starten fik jeg mest penge ved at stjæle. For eksempel kunne man stjæle 10-12 oste og sælge dem på værtshuse i byen. Senere fandt jeg ud af, at det var en meget bedre forretning at tigge, fortæller Jimmi Jørgensen, som i lang tid havde en fast tiggerrute mellem Nørreport Station og Nørrebro Station. På gode dage kunne han tjene op mod 1500 kroner, fortæller han.

Jimmi Jørgensen havde ellers forsøgt. At være noget for nogen.

I 1990 blev han far til en datter. Og to år senere til endnu en. Men med ansvaret voksede også angsten og dermed trangen til især heroin - eller "Frøken Heroin," som Jimmi Jørgensen kalder det stærke rusmiddel.

Til sidst satte hans kæreste ham stolen for døren. 

- Jeg kan godt forstå det, når jeg kigger tilbage, siger Jimmi Jørgensen, som på trods af sin barske fortid har fået opbygget et stærkt forhold til sine døtre i dag.

Ensomheden

Livet som hjemløs stofmisbruger var hårdt, fortæller Jimmi Jørgensen. Men der var især et forhold, der gjorde, at han fik lyst til at leve et andet liv. 

- Jeg tror, det er fordi, man til sidst bliver meget ensom. Det var jeg. Jeg havde kun omgang med andre, hvis de havde noget i lommerne, jeg ville have eller omvendt, siger han.  

For at finde en vej ud af ensomheden fandt Jimmi Jørgensen overskud til at begynde en uddannelse som familierådgiver. Det lykkedes ham dog aldrig at gøre den færdig.  

Det var først da han flyttede til Esbjerg i 2000 og begyndte hos Narcotics Annonymous Danmark - som kan sidestilles med Anonyme Alkoholikere, bare for stofmisbrugere - at tingene så småt tog en ny og positiv drejning.

- Jeg mødte nogle mennesker på det rigtige tidspunkt i mit liv, som blev ved med at holde fast og troede på, jeg kunne komme ud af mit misbrug, siger han.

Efter seks år i Esbjerg og et ophold på behandlingsstedet Alfa-Fredensborg på Nordsjælland vandt Jimmi Jørgensen endelig kampen mod stofferne.

I 2006 kunne han kalde sig clean.

TV3-program gav idéen

Efter at have uddannet sig og arbejdet som sosu-assistent i Esbjerg i nogle år vendte Jimmi Jørgensen i 2010 tilbage til Sjælland og flyttede ind på sofaen hos sin søster i Korsør.

Det var her - på sofaen - at han fik idéen til, hvordan han kunne gøre noget for andre, der hver dag lever med den ensomhed, han selv havde oplevet.

Den kom til ham, mens han kiggede på TV3-programmet 'Ekstrem Hjemmeservice,' hvor økonomisk pressede amerikanske familier får hjælp til at bygge om. Det satte tankerne - og ikke mindst - følelserne i gang.

- Jeg ved godt, de kører det op i det program, så det rammer alle følelserne - og jeg tuder også, hver gang jeg ser det. Men jeg synes, det er så stort, den måde de hjælper familierne på. Og så tænkte jeg, hvad sker der egentlig juleaften her i Korsør for dem, der sidder alene.

Med hjælp og opbakning fra gode venner satte Jimmi Jørgensen sig derfor for at stable et juleaftens-arrangement på benene for alle dem, som ikke havde andre at fejre højtiden med.

Den jul i 2014 blev "Korsør holder sammen" født.

Skal vænne sig til anerkendelsen

Projektet startede som en lukket gruppe på Facebook, men er siden vokset til en forening med mange frivillige kræfter.

Ud over jule- fastelavns- og sankthans-arrangementer, der skal styrke fællesskabet i Korsør, har Jimmi Jørgensen stået i spidsen for fællesspisnings-arrangementer for både flygtninge og ældre. Og til sommer afholder "Korsør holder sammen" for første gang miniolympiske lege.

Når Jimmi Jørgensen i dag får tildelt Fællsskabsprisen 2016, er det ikke første gang, han modtager officiel hæder for sit store frivillige arbejde. Tidligere på året fik han også tildelt "Korsør Hjertet," indstiftet af den lokale kunstner Susanne Thea.

Og selvom Jimmi Jørgensen sætter pris på den positive omtale, priserne og de sidste års opmærksomhed om hans person, er han meget ydmyg omkring sin egen rolle:

- Jeg prøver hele tiden at sige, det kan godt være, det er mig, der har ideerne og tankerne omkring det, men jeg har jo en hulens masse frivillige bagved, som gør et kæmpe stykke arbejde for at få det her til at køre, lyder det ydmygt fra ham. 

Jimmi Nielsen giver samtidig et bud på, hvorfor han har det vanskeligt ved at tage imod roserne og anerkendelsen:

- Jeg tror, det er svært for mig, fordi det ikke er noget, jeg har været vant til. Jeg er ikke opvokset med at blive anerkendt for det, jeg gør, siger han og tilføjer:

- Men jeg tror jeg er ved at lære det - og ja, det føles jo rart.

Fællesskabsprisen blev oprettet i 2014 på initiativ af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), Skanderborg Kommune samt en række fagforeningerne, virksomheder og uddannelser. Se hvilke ved at følge linket nederst.

"Fællesskabsprisen er en hyldest til de mange helt almindelige danskere, der hver dag gennem deres arbejde og frivillige engagement gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet og for vores samfund til at glide."

I alt modtager 10 initiativer og projekter Fællesskabsprisen. Avisen.dk bringer de følgende dage interview med nogle af prismodtagerne. 

Læs mere om Fællesskabsprisen her.

Nyheder

Ryanair-boss:

Muslimske mænd er

den største risiko