Metalformand: Færre forbund er vejen frem
Dansk Metals afgående formand Thorkild Jensen mener, at LO og to andre hovedorganisationer bør lægges sammen.

Danmark er for lille et land til de tre faglige hovedorganisationer LO, FTF og AC. Det ville være klogere med kun én hovedorganisation og færre fagforbund.

Det mener afgående forbundsformand for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen. Han ser det kuldsejlede forløb ved trepartsforhandlingerne som en understregning af behovet for mere fælles fodslag i fagbevægelsen.

- Det vil ikke være noget problem at lægge de tre nuværende hovedorganisationer LO, FTF og AC sammen i en stor magtfuld hovedorganisation. Det ville være mere hensigtsmæssigt, siger han i et interview med Ugebrevet A4.

Fagbevægelsen ikke kan fortsætte, som den plejer, mener Thorkild E. Jensen, og opfordrer til helt at droppe ordet plejer.

- Vi skal fuldstændig væk fra plejer. Uanset om vi kigger på fagbevægelsen eller arbejdsmarkedet. Plejer er død, fastslår han.

En stor hovedorganisation vil ifølge Thorkild E. Jensen også være en effektiv og slagkraftig modvægt til de gule fagforeninger.

Men når de alternative, uafhængige fagforeninger som Krifa og Det Faglige Hus er blevet så populære, så er det ikke kun, fordi fagbevægelsen er gået i stå, mener Thorkild E. Jensen.

Han peger på 10 år med borgerligt styre og bankernes rådgivning, som nogle af årsagerne til udviklingen.

- De borgerlige angreb a-kassesystemet og fjernede det fulde fradrag for de faglige kontingenter. Det individualistiske betyder mere i dag end tidligere, og mange tror, at de sagtens kan klare sig selv, siger han til A4.

- Helt banalt spiller det også ind, at bankrådgiverne i dag også kan finde på at anbefale folk at melde sig ud af fagforeningen. Men det er jo en helt gal rådgivning, fordi vi på langt sigt varetager og sikrer, at vores medlemmer får en ordentlig løn, siger han.

/ritzau/