Mega-supermarkeder skal give billigere varer
Der skal over 200 ekstra op af lommen hver måned for en gennemsnitlig dansk familie, når der skal købes mad. Foto: Colourbox
Fødevarepriserne bare stiger og stiger, men den liberale tænketank Cepos mener, at hypermarkeder er vejen til billigere fødevarer.

Når indkøbsvognen fyldes drænes pengepungen.

Det er dyrt at købe madvarer. Alene i år må en gennemsnitlig familie bruge 2.500 kr. mere på mad. Det viser nye tal fra Landsbrug og Fødevarer.

Men øget konkurrence og lukning af supermarkeder, der ikke kan klare sig, sikrer billigere fødevarer. Det mener den liberale tænketank Cepos.

- Vi skal lempe lovgivningen, så det bliver muligt at drive kæmpe-markeder i Danmark. Hvis store supermarkeder bliver åbnet, så kommer der stordriftsfordel, så der kommer lavere priser, siger cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, til Newspaq.

Det er overlevelse for den stærkeste, hvis danskerne skal kunne fylde kurven billigst muligt, mener Mads Lundby Hansen.

- Hvis der kommer butikker, der kan tilbyde varer meget billigt, så må andre butikker enten lukke eller sætte priserne ned, lyder det.

Som det er i dag er det ikke muligt at opføre de såkaldte hypermarkeder. Det tillader planloven ikke.

Og det er også en rigtig dårlig idé, lyder det fra De Samvirkende Købmænd.

- Hvis man åbner for disse hypermarkeder i Danmark, så vil det formentlig kun være Dansk Supermarked, der kan åbne dem, og så får jo ikke mere, men mindre konkurrence, siger erhvervspolitisk chef Jytte Tandrup.

Hun baserer sit udsagn på, at verdens største hypermarkeder vurderer Danmark som et marked, der simpelthen er for småt til at tjene penge.

- Sprogligt er vi alt for små til at der er penge i at drive hypermarkeder herhjemme. Det har vi flere gange hørt fra blandt andet Tesco, siger Jytte Tandrup.

Ifølge De Samvirkende Købmænds analyser er det klassiske discountbutikker som Netto og Fakta, der har de billigste priser, men som også kan tjene penge. Det er blevet svært for kæder som Føtex og Bilka.

Og skulle der komme hypermarkeder herhjemme, så kan det føre en uheldig bivirkning med sig.

- Placerer man disse markeder ved indfaldsvejene til byerne, så dør bymidten og butikslivet inde i selve byen, siger Jytte Tandrup.

Det er blandt andet tørke og dårlig høst, som presser priserne op.