Markedsoversigt: Vestas-kursridt og lille rentestigning

Vestas fortsatte tirsdag sit kurscomeback efter sidste uges afsløring af drøftelser med japanske Mitsubishi Heavy om et strategisk samarbejde. En varm anbefaling fra SEB gav også brændstof.

Det danske toneangivende C20-indeks var ellers generelt ikke i hopla og lukkede med et fald på 0,9 pct. til 489,88. Foruden Vestas steg kun to andre aktier, Chr. Hansen og TDC, mens Topdanmark var uændret og de resterende 16 aktier faldt.

Vestas-aktien kørte mod strømmen og i et andet gear end den sidste uges tid. De hårdtprøvede Vestas-aktionærer kan tirsdag glæde sig over en samlet gevinst på 45 pct. siden spekulationerne om det mulige samarbejde mellem Vestas og Mitsubishi blev bekræftet i sidste uge. Mitsubishi-samtalerne er en af mange begrundelser for, at Vestas-aktien er blevet begavet med en købsanbefaling og et kursmålsløft hos SEB Enskilda.

SEB-analytiker Daniel Patterson hæfter sig især ved, at Vestas er begyndt at levere på nogle af de ting, som banken længe har efterlyst. Bankens nye kursmål på Vestas-aktien er 62 kr. mod tidligere 40, men analytikeren understreger også, at udfaldsrummet for aktien er meget stort.

I bunden af C20 lå FLSmidth, der har været på opkøb i Australien og overtager to serviceselskaber, der hovedsageligt servicerer mineindustrien, med i alt 200 ansatte. FLS-aktien lukkede 2,0 pct. lavere i 328,20 kr.

Også indekstunge Novo Nordisk var i tilbagegang og lukkede 1,2 pct. lavere i 925,50 kr. Novo Nordisk har ifølge Berlingske Business sat tanker om et aktiesplit på hold på grund af usikkerhed om, hvornår Novos nye insulin vil blive godkendt på det vigtige amerikanske marked.

Obligationsmarkedet var ikke præget af store udsving i Nordeuropa, men der sydpå var større rentebevægelser.

Den danske toneangivende tiårige rente lukkede i 1,14 pct. - 4 basispoint højere end mandag.

Markederne begynder at tro, at Den Europæiske Centralbanks (ECB) chef, Mario Draghi, vil opkøbe spanske og italienske statsobligationer inden længe. Måske vil intentionerne allerede blive luftet ved ECB's rentemøde torsdag. Ifølge et fransk EU-parlamentsmedlem, refereret af Bloomberg News, har Draghi erklæret sig komfortabel med, at ECB køber obligationer med løbetider på op til tre år.

Syd for Pyrenæerne, i Spanien, gav det sig til udtryk i en stejlende rentekurve. Den toårige rente lå 47 basispoint lavere i 2,92 pct., mens den tiårige "kun" faldt 29 basispoint til 6,51 pct.

Syd for Alperne, i Italien, faldt den toårige rente med 23 basispoint til 2,32 pct., mens den tiårige lå 11 basispoint lavere i 5,64 pct.

Det amerikanske ISM-forventningsindeks for fremstillingsindustrien skuffede. Der var ventet en stigning til 50,0 i august, men det blev til et fald til 49,6 fra 49,8 i juli. Den relativt svage måling kan dog øge markedsforventningerne til et nyt og tredje obligationskøbsprogram fra den amerikanske centralbank.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk