Markedsoversigt: Tilbagefald for Vestas, renter steg

Vestas var igen i fokus på den danske børs med store kursudsving, og onsdagen endte fortegnet med at være negativt, da en dårlig nyhedsstrøm og gevinsthjemtagning gav fald i aktien. Med et dyk på mere end 8 pct. var Vestas nederst i C20-indekset, der samlet set steg 0,63 pct. til 492,97.

Dermed fortsatte det danske eliteindeks sin seneste trend med stort set sidelæns bevægelser. I de seneste tre uger har indekset hver dag lukket mellem 487 og 495, og der har i perioden været syv dage med stigninger og otte med fald. Torsdag kan der dog komme noget mere bevægelse i handelen, når Den Europæiske Centralbank, ECB, holder rente- og pressemøde.

Vestas' rutsjebanetur på børsen fortsatte, og efter seks handelsdage med en samlet fremgang på 43 pct. - trukket op af muligheden for et samarbejde med japanske Mitsubishi - vendte pilen den modsatte vej onsdag.

- Den er steget pænt, og nu falder den lidt tilbage, nok primært på grund af de seneste dages stigninger. Der er nok nogle investorer, der tager lidt kortsigtet gevinst, siger analysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank til Ritzau Finans.

Aktien blev også mødt af en negativ analyse fra norske DNB, der kaldte stigningerne for en "overreaktion" og sænkede sin anbefaling til "sælg" fra tidligere "køb".

Også fra Rumænien kom der dårligt nyt, da lokale medier skrev, at Vestas er blevet fravalgt til en ordre på over 500 MW i landet. Vestas-aktien lukkede 8,3 pct. lavere i 44,50 kr. og udslettede dermed stort set hele tirsdagens stigning.

I bunden af indekset fandt man også DSV, der blev påvirket af en nedjustering fra det store amerikanske transportselskab Fedex. Fedex beskæftiger sig hovedsageligt med pakkepost, hvor DSV oftere håndtere større forsendelser, men alligevel faldt DSV-aktien 1,7 pct. til 127,80 kr.

- Markedet venter stadig med spænding mod rentemødet i Den Europæiske Centralbank (ECB), og vi ser herhjemme, at folk søger mod defensive aktier, såkaldt "sikker havn", som ellers har haft det svært de seneste dage, siger Bjørn Schwarz.

Det gav bonus til defensive sektorer som høreapparater, hvor GN Store Nord og William Demant Holding mærkede fremgang, mens også medicoselskaberne Novo Nordisk og Coloplast var godt med. De fire aktier steg alle omkring 1-2 pct., mens Pandora lagde sig helt i front med et plus på 4 pct.

Op til torsdagens rentemøde i ECB havde obligationsmarkedet en stille onsdag med små rentestigninger. Mario Draghis kommende udmelding, der ventes at indeholde detaljer om redningsplanen for de pressede eurolande, fastholder markedet i en afventende position.

Renten på den toneangivende danske tiårige statsobligation, 3-21'eren, steg 3 basispoint til 1,17 pct.

Markedet var generelt splittet op til ECB-mødet, og Bloombergs data viste, at 30 økonomer forudser en nedsættelse af den ledende rente på 25 basispoint til 0,50 pct., mens 28 økonomer forventer en uændret rente. Derudover er der fortsat uenighed om, hvilke konkrete tiltag Mario Draghi har tænkt sig at bringe på banen vedrørende støtteopkøb af statsobligationer i kriselandene.

Analytiker Kasper Kirkegaard hos Danske Bank vurderer, at centralbankchefen først og fremmest kommer til at løfte sløret for de instrumenter, der skal tages i brug for at redde eurolandene. Han påpeger desuden, at det, der bliver mest interessant for de europæiske obligationer, er, hvor centralbanken har tænkt sig at stille sig i kreditorkøen.

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk