Markedsoversigt: Svagt faldende kurser -NY

Det danske aktiemarked slog bak mandag og den begejstrede stemning efter torsdages ECB-møde er afløst af lettere bekymring. Investorerne venter på onsdagens afgørelse fra den tyske forbundsdomstol om lovligheden af en tysk deltagelse i den permanente europæiske redningsfond, ESM, samt det pengepolitiske møde i den amerikanske Federal Reserve.

A.P. Møller - Mærsk kom først i modvind i kølvandet af svage nøgletal fra Kina og Japan. Men et godt regnskab fra konkurrenten på containermarkedet, CMA CGM, hjalp aktien til en stigning på 0,4 pct. i 40.160 kr.

I bunden af indekset lukkede Lundbeck med et fald på 2,1 pct. til 105 kr. Lundbeck fik reduceret anbefalingen af Société Générale til ”hold” fra tidligere ”køb”.

I den modsatte ende af C20 sluttede Pandora med en stigning på 3,6 pct. uden selskabsspecifikke nyheder. Aktien lukkede i 87,40 kr.

Udsigten til væksttiltag fra centralbankerne gav råvarerne et løft, og FLSmidth, der var fredagens største vinder, steg 0,5 pct. til 348,50 kr.

Til gengæld fik NKT vækstbekymringerne at føle. Aktien rodede rundt i bunden af C20 det meste af dagen og sluttede med et fald på 1,5 pct. til 204,50 kr.

Dansk aktiemarkeds svar på selvforstærkende resonans - Vestas - holdt mandag skansen med en stigning på 1,5 pct. til 46,65 kr.

Blandt sidepapirerne har allergibehandlingsselskabet ALK-Abelló bredt samarbejdet med den amerikanske medicinalkoncern Merck ud til Frankrig. Her skal Merck skal co-promovere ALK's græsallergivaccine Grazax. I forvejen samarbejder ALK og Merck om at få ALK's tabletbaserede allergivacciner på markedet i USA og Canada. Aktien i ALK steg 0,7 pct. til 375 kr.

Der var tilnærmelsesvis stilstand på det danske obligationsmarked. Markedets fokus rettede sig mod de sydeuropæiske rentemarkeder samt ugens mange kommende begivenheder, som alle kan påvirke markedet.

Renten på den toneangivende 10-årige danske statsobligation, 3-21'eren, lukkede mandag med en rente på 1,27 pct. Det 4 basispoint højere ned ved åbningen mandag morgen.

Markedet blev ramt af et mindre tilbageløb af sidste uges eufori i forhold til Sydeuropa. I Spanien steg den 10-årige rente med 4 basispoint til 5,65 pct., mens den tilsvarende rente i Italien steg 11 basispoint til 5,15 pct.

Onsdag skal den tyske forfatningsdomstol tage stilling til, om Tysklands deltagelse i den permanente europæiske redningsfond, ESM, er i overensstemmelse med forfatningen.

Torsdag er der pengepolitisk møde i den amerikanske centralbank med forventninger til kvantitative lempelser efter den skuffende arbejdsmarkedsrapport.

Investorerne står nu med valget mellem at holde fast i de sikre havne som USA, Japan eller skandinaviske lande eller at foregribe begivenhederne og satse på stigende vækst.

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk