Markedsoversigt: Negativ stemning

Det danske aktiemarked formåede mandag ikke at holde dampen oppe. På en dag uden store nøgletal valgte markedsdeltagerne at høste lidt af de gevinster, de har tjent på den seneste tids fremgang på aktiemarkedet, som kulminerede, da USA's centralbank torsdag kom med tredje runde kvantitative lempelse.

Med kursfald til 17 ud af C20-indeksets aktier var stemningen overvejende negativ. Den mest lysende undtagelse var Vestas, der steg hele 8,3 pct. til kurs 39,53 oven på en ny analyse fra SEB Enskilda.

Analytikerne i det svenske finanshus mener, at Japans beslutning om at udfase atomkraft i perioden frem mod slutningen af 2030'erne øger chancerne for, at Vestas og Mitsubishi Heavy Industries' drøftelser om et strategisk samarbejde falder positivt ud. SEB's anbefaling er der ikke ændret på. Den er stadig "køb".

Novo Nordisk trak også op i det samlede billede med en lille fremgang på 0,2 pct. til kurs 879,0. I sidste uge var aktien presset på tvivl omkring godkendelsen af insulinanalogen Tresiba i USA.

NKT, som holder kapitalmarkedsdag onsdag, klarede sig pænt med en stigning på 2,2 pct. til kurs 214,70 mens FLSmidth sluttede 1,7 pct. lavere i kurs 359,70 til trods for en stor ordre på udstyr for 655 mio. kr. til udvidelsen af en kobbermine i Sydamerika.

Novozymes lukkede med et fald på 2,6 pct. til kurs 159,2 i den tunge del af C20-indekset, efter at Credit Suisse sænkede sin anbefaling for aktien til "underperform" fra "neutral" og kursmålet til 140 kr. fra 155 kr. Pandora satte sig med 3,6 pct. til kurs 86,25 efter en stærk kursudvikling fredag, da aktien steg 5 pct.

Obligationsmarkedet var mandag præget af let faldende, danske renter efter en periode, hvor godt nyt fra Den Europæiske Centralbank (ECB) og den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har fået renterne til at stige såvel i Nordeuropa og USA.

Renten på den tiårige, danske statsobligation faldt med tre basispoint til 1,48 pct. efter at være steget med hele 15 basispoint fredag. I Spanien steg den tiårige rente derimod med omkring 20 basispoint til 5,96 pct.

- Den øgede risikoappetit har været rimelig entydig på bagsiden af meldingen fra Federal Reserve, og jeg tror simpelthen, at man nu skal fordøje de mange ting, der er sket på det seneste. Man er mere forsigtig med bare blindt at sende renterne yderligere op, siger seniorøkonom i Handelsbanken Rasmus Gudum-Sessingø til Ritzau Finans og tilføjer, at udviklingen ikke kan bindes op på deciderede begivenheder.

Fokus rettes på den korte bane mod den tyske tillidsindikator fra ZEW og flere PMI-indeks fra eurolandene, samt ikke mindst mod hvorvidt Spanien vil give efter for presset og søge om en hjælpepakke eller ej.

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk