Markedsoversigt: ECBs Draghi trak både aktier og renter op

Efter flere dages spændt afventen i markedet præsenterede ECB-chef, Mario Draghi, torsdag eftermiddag endelig sin plan for centralbankens rolle i redningen af euroen og støtten til de gældsplagede sydeuropæiske lande. Mens han ikke præsenterede noget, markedet ikke havde indregnet, leverede han heller ikke den frygtede skuffelse. Det blev startskuddet til en solid købsinteresse, der sendte det danske indeks til vejrs, mens renterne i Sydeuropa dykkede markant.

Det toneangivende C20-indeks steg med 1,4 pct. til indeks 499,82. Ikke et eneste af de 20 medlemmer oplevede kursfald.

- Der kom ikke noget, vi ikke regnede med. Men markedet har gået og ventet på hans tale hele ugen, så i manglen på negative overraskelser er der stor lettelse. Nu kan vi handle igen, og markedet valgte at tage den positive hat på, sagde Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

I C20-sammenhæng steg tonstunge Novo Nordisk med 0,8 pct. til kurs 944, efter at finanshuset Nomura hævede sin anbefaling til "neutral" fra "reducer." Coloplast steg med 1,4 pct. til kurs 1197, efter at Barclays indledte dækningen med anbefalingen "køb" og et kursmål på 1300 kr. Rockwool steg med 2,5 pct. til kurs 550, da Citigroup løftede sin anbefaling til "køb" fra "neutral."

NKT lukkede i den absolutte top i C20, efter at de kinesiske myndigheder godkendte 25 større jernbaneprojekter for at stimulere økonomien og forbedre infrastrukturen i landets større byer. NKT har tidligere leveret højspændingskabler til kinesiske jernbaner. Investeringsprogrammet er efter sigende på gevaldige 745 mia. kr. NKT steg med 4,9 pct. til kurs 204,20

Den Europæiske Centralbanks redningskrans til de gældsplagede sydeuropæiske lande fik den ønskede virkning. Efter det længe ventede rentemøde præsenterede ECB-chef, Mario Draghi, et nyt obligationsopkøbsprogram, og det med de kvaliteter, markedet længselsfuldt har spejdet efter. Det sendte renterne i Sydeuropa markant ned og de danske op.

Renten på den tiårige, danske statsobligation steg med 11 basispoint til 1,28 pct. Mere interessant blev renten på den tiårige, spanske statsobligation sendt ned med 39 basispoint til 5,97 pct., den portugisiske med 40 basispoint til 8,34 og den italienske med 19 basispoint til 5,30 pct.

Den spanske, tiårige rente har ikke været under 6 pct. siden maj. Den toårige, spanske rente faldt med 13 basispoint til 2,97 pct. og er dermed faldet 353 basispoint siden sidst i juli.

Obligationstilbagekøbsprogrammet ramte de helt rigtige toner. Det er ubegrænset, kommer med krav til landende og sidst, men ikke mindst, er ECB sidestillet med private investorer, når det kommer til risiko for nedskrivninger.

Markedet blev også støttet af en række gode nøgletal fra det amerikanske arbejdsmarked.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk