Mange anholdt ved begravelse i Cuba
Forkæmper for rettigheder i Cuba blev måske dræbt ved fingeret bilulykke, siger hans datter.

Det cubanske politi foretog anholdelser af snesevis af politiske aktivister ved begravelsen af dissidenten Oswaldo Payá, som blev dræbt ved en mystisk bilulykke.

Datteren til den kendte systemkritiker, Rosa Maria, vil have undersøgt, om hendes far blev dræbt ved en fingeret ulykke, hvor hans lejede bil blev tvunget af vejen, hvorved den kollidere med et træ.

- Vi vil have kastet lys på denne sag og have retten til at behandle min fars voldelige død, siger Rosa Maria.

Hun siger til amerikanske aviser, at passagerer i bilen med hendes far har fortalt om, at de blev forfulgt af en anden bil, som tvang køretøjet væk fra kørebanen.

Blandt dem, der blev anholdt ved begravelsen tirsdag, var menneskerettighedsaktivisten Guillermo Farinas, som er kendt for at have gennemført flere sultestrejker for at skabe opmærksomhed omkring Cubas politiske fanger.

Politiet tog de anholdte med i to busser efter flere dramatiske optrin. Ved selve begravelsen råbte demonstranter slogans om "frihed", men de blev hurtigt bragt til tavshed, da omkring 100 tilhængere af regimet mødte op og råbte slagord til støtte for Fidel Castro.

En 27-årig svensker, Jens Aron Modig, som var blandt passagererne i bilen, da den kørte galt, er udskrevet fra et hospital. Den svenske ambassade vil ikke kommentere hans situation.

- Payá havde sagt, at de ville dræbe ham. Dette var hans tredje ulykke i år, siger den 75-årige systemkritiker og økonom Martha Beatriz Roque.

I Washington har USA's præsident, Barack Obama, hyldet Paya's minde og indsats for menneskerettighederne.

- USA vil fortsætte støtten til den cubanske befolkning, mens de kæmper for deres fundamentale rettigheder, hed det i en erklæring fra Det Hvide Hus i weekenden.

Oswaldo Payá stiftede Den Kristne Befrielses Bevægelse, som kæmper for politisk forandring i Cuba.

/ritzau/AFP