Mandagens obligationer: Tilnærmelsesvis stilstand

Der var tilnærmelsesvis stilstand på det danske obligationsmarked mandag. Markedets fokus rettede sig mod de sydeuropæiske rentemarkeder samt ugens mange kommende begivenheder, som alle kan påvirke markedet. Dertil kom en serie skuffende nøgletal fra Kina og Japan i weekendens løb, som kan give yderligere skub til tiltag fra de respektive myndigheder for at få gang i væksten.

Renten på den toneangivende 10-årige danske statsobligation, 3-21'eren, lukkede mandag med en rente på 1,27 pct. Det er 3 basispoint højere end fredagens lukkeniveau, og 4 basispoint højere ned ved åbningen mandag morgen.

Markedet blev dog ramt af et mindre tilbageløb af sidste uges eufori i forhold til Sydeuropa. I Spanien steg den 10-årige rente med 4 basispoint til 5,65 pct., mens den tilsvarende rente i Italien steg 11 basispoint til 5,15 pct.

Onsdag skal den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe tage stilling til, om Tysklands deltagelse i den permanente europæiske redningsfond, ESM, er i overensstemmelse med forfatningen. En afvisning eller en folkeafstemning om problematikken kan udsætte den delløsning af gældskrisen, som ECB annoncerede i sidste uge gennem planlagte støtteopkøb af obligationer i eurozonens kriselande.

Torsdag er dagen for det kommende pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank Federal Reserve. Her er der forventninger til, at centralbankchef Ben Bernanke vil annoncere nye kvantitative lempelser i kølvandet af sidste uges skuffende arbejdsmarkedsrapport.

Investorerne står nu med valget mellem at holde fast i de sikre havne som USA, Japan, Schweiz og de skandinaviske lande eller at foregribe begivenhedernes gang og satse på stigende vækst.

Der var kun få nøgletal på programmet mandag, men fra den hjemlige front meldte Danmarks Statistik om en stigning i forbrugerpriserne på 2,6 pct. i august mod de ventede 2,5 pct. Desuden viste handelsbalancen at være lidt bedre end ventet, mens betalingsbalanceoverskuddet var lidt under konsensus i juli.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk