Mandagens aktier: Så blev det hverdag igen

Det danske aktiemarked formåede mandag ikke at holde dampen oppe. På en dag uden store nøgletal valgte markedsdeltagerne at høste lidt af de gevinster, de har tjent på den seneste tids fremgang på aktiemarkedet, som kulminerede, da USA's centralbank torsdag kom med endnu et vækstinitiativ, QE3, tredje runde kvantitative lempelse. Den negative korrektion gik uden om Vestas, som var den klart mest stigende aktie i det ledende C20-indeks.

- Det er blevet lidt hverdag igen, efter at vi fik QE3 i sidste uge, hvor markedet kørte godt op. Vi så allerede tendens til lidt gevinsthjemtagning i USA i fredags, og den udvikling er fortsat i Europa i dag, hvor man ser investorerne bruge nogle af de stigninger, vi så i sidste uge, til at tage lidt gevinst hjem, siger Mads Zink, chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

- Det er blevet lidt mere normalt, hvor vi handler fra nøgletal til nøgletal, og hvor vi kigger på de små udsving i markedet igen. Før gik vi alle og ventede på QE3, tilføjer Danske Banks chefaktiehandler.

Med kursfald til 17 ud af C20-indeksets aktier var stemningen overvejende negativ. Den mest lysende undtagelse var Vestas, der steg hele 8,3 pct. til kurs 39,53 oven på en ny analyse fra SEB Enskilda.

Analytikerne i det svenske finanshus mener, at Japans beslutning om at udfase atomkraft i perioden frem mod slutningen af 2030'erne øger chancerne for, at Vestas og Mitsubishi Heavy Industries' drøftelser om et strategisk samarbejde falder positivt ud. SEB's anbefaling er der ikke ændret på. Den er stadig "køb".

Vestas har det med at reagere kraftigt på positive som negative nyheder. Internetmægleren Nordnet var den største køber af aktien. Det tyder på, at de private investorer lagde for i handlen med Vestas-aktier.

Novo Nordisk trak også op i det samlede billede med en lille fremgang på 0,2 pct. til kurs 879,0. I sidste uge var aktien presset på tvivl omkring godkendelsen af insulinanalogen Tresiba i USA. Spørger man Nordea, er aktien dog faldet så meget, at der nu er en god mulighed igen at købe op i aktien.

- Vi forventer fortsat, at Tresiba godkendes i både USA og Europa, og Novo Nordisk-aktien hører til blandt vores foretrukne medicinalaktier, skriver Nordea, der anbefaler "stærkt køb" af Novo Nordisk.

NKT, som holder kapitalmarkedsdag onsdag, klarede sig pænt med en stigning på 2,2 pct. til kurs 214,70 mens FLSmidth sluttede 1,7 pct. lavere i kurs 359,70 til trods for en stor ordre på udstyr for 655 mio. kr. til udvidelsen af en kobbermine i Sydamerika. Selvom det var en god nyhed, var det ikke nok til at få investorerne til at handle ingeniørkoncernens aktie yderligere op efter en stigning på 6 pct. fredag.

Novozymes lukkede med et fald på 2,6 pct. til kurs 159,2 i den tunge del af C20-indekset, efter at Credit Suisse sænkede sin anbefaling for aktien til "underperform" fra "neutral" og kursmålet til 140 kr. fra 155 kr. Pandora satte sig med 3,6 pct. til kurs 86,25 efter en stærk kursudvikling fredag, da aktien steg 5 pct.

/ritzau/FINANS

Michael Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk