Mandagens aktier: Positiv dag men med afventende handel

Det danske aktiemarked fulgte i fodsporene på de europæiske børser mandag. Stigninger i de toneangivende indeks i London, Frankfurt og Paris smittede af i København og trak C20-indekset op med 0,8 pct. til 494,23. Omsætningen var dog begrænset, og med Wall Street lukket for Labor Day, valgte mange valgte at blive stående på sidelinien frem til torsdagens pengepolitiske møde i ECB og fredagens amerikanske arbejdsmarkedsrapport.

- Investorerne kan få nogle meget væsentlige signaler i ugens løb om hvorvidt den kursfremgang, vi har set gennem de sidste to måneder, er retfærdigt begrundet, eller om man risikerer at stå med en korrektion sidst på ugen. Det handler om ECB torsdag og jobrapporten fra USA fredag, siger seniorstrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea.

Vestas stjal fokus som følge af spekulationerne om, hvad der kommer ud af forhandlingerne med japanske Mitsubishi. Ifølge medieforlydender ser Vestas' ni banker positivt på en stor alliance, og Vestas skulle angiveligt have fået indtil nytår til af få aftalen på plads.

- Det er ren spekulation - spekulationer om det bare er et samarbejde, eller om det er en overtagelse. Der er nok nogle, som forsøger at ramme en kortsigtet gevinst, så det tror jeg ikke, man skal lægge mere i, siger Henrik Drusebjerg.

Vestas-aktien steg 7,5 pct. til 44,35 kr.

Novo Nordisk tiltrak sig også en hel del fokus efter det er lykkedes at opnå det blå stempel for medicinalkoncernens nye generation af insulinanaloger, Degludec, hos den rådgivende komite under de japanske sundhedsmyndigheder. Dermed står Degludec til at blive endeligt godkendt af det japanske sundhedsministerium om et par måneder.

Novo Nordisk selv mener, at vurderingen fra udvalget giver " en meget stor sandsynlighed for, at produktet bliver godkendt af myndighederne." Det siger medicinalkoncerns kommunikationschef Mike Rulis til Ritzau Finans.

Novo-aktien startede dagen med en markant stigning, men faldt siden tilbage mod udgangspunktet og lukkede 0,4 pct. højere i 936,50 kr.

- Aktien er braget op i år, og man skal se på, at investorerne er gået lidt væk fra de defensive aktier og har taget lidt mere risiko i de cykliske papirer. Det er den rotation, der gør, at aktien ikke reagerer mere på en ellers positiv nyhed, vurderer Henrik Drusebjerg.

Den holdning var med til at holde hånden under A.P. Møller - Mærsk, selvom der i weekenden kom lidt skuffende nøgletal fra Kina i form af indkøbschefernes forventninger. Mærsk B steg 1 pct. til 39.140 kr.

I den finansielle verden svirrer rygterne for tiden om et snarligt frasalg af Topdanmarks pensionsvirksomhed. Det skrev Økonomisk Ugebrev. Topdanmark-aktien reagerede behersket med en stigning på 0,2 pct. til 1119 kr.

Novozymes holdt fredag en lukket investorsession for specielt udvalgte analytikere. Det har blandt andet bestyrket analytikerne hos den hollandske storbank ING i at holde fast i anbefalingen "køb" med et kursmål på 222 kr. Novozymes steg mandag 2,3 pct. til 168 kr.

Medicinalkoncernen H. Lundbeck har fået sænket kursmålet af Nordea til 106 kr. fra 126 kr. Banken vurderer, at konsensus på Lundbeck er for optimistisk, da der ikke tages højde for kopikonkurrence fra 2013. Aktien dykkede 0,3 pct. til 108,90 kr.

Kursmålet på aktien i høreapparatvirksomheden William Demant Holding blev sænket til 570 kr. fra 620 kr. af Goldman Sachs. Investeringsbanken anbefaler "neutral" af aktien. Aktien sluttede dog uændret i 511 kr.

Uden for C20 blev der annonceret positive boreresultater for Nunaminerals' aktiviteter i Grønland. Det resulterede i en kursstigning på 10,3 pct. til 160 kr.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk