Mandagens aktier: Markedet slog bak

Det danske aktiemarked slog bak mandag og fredagens begejstrede stemning blev afløst af lettere bekymring. Investorerne venter på onsdagens afgørelse fra den tyske forbundsdomstol om lovligheden af en tysk deltagelse i den permanente europæiske redningsfond, ESM, samt det pengepolitiske møde i den amerikanske Federal Reserve.

- Der er ingen tvivl om, at aktiemarkederne sætter sig lidt. Ud over at vi har rentemøde (i Federal Reserve, red.), har vi også den tyske forfatningsdomstol og finansunionen og finanspagten. Så markedet vil nok ikke ændre sig op til mødet onsdag, siger rådgiver Jesper Bamberger fra Nordea.

I København lukkede det toneangivende C20-indeks med et fald på 0,4 pct. i 494,79.

A.P. Møller - Mærsk kom først i modvind i kølvandet af svage nøgletal fra Kina og Japan. Men et godt regnskab fra konkurrenten på containermarkedet, CMA CGM, som kom ud af andet kvartal med et pænt overskud, gav investorerne en indikation af mulighederne for Mærsk's egen container-forretning. Også købet af 37,5 pct. af det russiske havneselskab, Global Ports, for omkring 5 mia. kr. trak op i det samlede regnskab. Mærsk B lukkede med en stigning på 0,4 pct. i 40.160 kr.

I bunden af indekset lukkede Lundbeck med et fald på 2,1 pct. til 105 kr. Lundbeck fik reduceret anbefalingen af Société Générale til ”hold” fra tidligere ”køb”. Kursmålet blev samtidig sænket til 114 kr. fra 135 kr. Ændringen begrundes med en ny måde for Société Générale at opgøre værdisætningen på.

I den modsatte ende af C20 sluttede Pandora med en stigning på 3,6 pct. uden selskabsspecifikke nyheder. Aktien lukkede i 87,40 kr.

Udsigten til væksttiltag fra centralbankerne gav råvarerne et løft.

- Det er interessant at se på sektorerne. Udover bankerne er det råvareresektoren, som stiger. Det er derfor vi ser FLSmidth ligge i toppen af C20-indekset. Det er de aktier, der er eksponeret mod metaller, som stiger, påpeger Jesper Bamberger.

FLSmidth, der var fredagens største vinder, steg 0,5 pct. til 348,50 kr.

Til gengæld fik NKT vækstbekymringerne at føle. Aktien rodede rundt i bunden af C20 det meste af dagen og sluttede med et fald på 1,5 pct. til 204,50 kr.

Dansk aktiemarkeds svar på selvforstærkende resonans - Vestas - holdt mandag skansen med en stigning på 1,5 pct. til 46,65 kr. Drøftelserne med japanske Mitsubishi Heavy om et strategisk samarbejde tiltrækker fortsat investorerne, selv om indholdet i en eventuel aftale endnu er ukendt.

Blandt sidepapirerne har allergibehandlingsselskabet ALK-Abelló bredt samarbejdet med den amerikanske medicinalkoncern Merck ud til Frankrig. Her skal Merck skal co-promovere ALK's græsallergivaccine Grazax. I forvejen samarbejder ALK og Merck om at få ALK's tabletbaserede allergivacciner på markedet i USA og Canada. Aktien i ALK steg 0,7 pct. til 375 kr.

Aktieugebrevet ser mulighed for et godt køb i ØK for den langsigtede investor, der er villig til at påtage sig risikoen ved ØK's ene hovedforretning Plumroses operationer i Venezuela. Kompagni-aktien steg 0,8 pct. til 126 kr.

Nunaminerals har underskrevet en hensigtserklæring med det statsejede koreanske selskab Korea Ressources Corporation. Samarbejdet går på mineral-ressourcer i Grønland, og aktien i Nunaminerals sluttede 3,3 pct. højere til 159 kr.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk