Mafiaen slår italienske banker
Udover forretninger anslås over 200.000 privatpersoner ifølge undersøgelsen at have et illegalt lån i mafia-banken. Foto: Colourbox
Det kriminelle kollektiv er nu en reel finansiel magt i Italien med en anslået årlig profit på mere end 100 milliarder euro.

Engang var en gangster noget, man forbandt med en mand med en prober næve og mord på samvittigheden.

Men det gennemsnitlige medlem af mafiaen i Italien er i dag langt mere en klog forretningsmand med en smart telefon og en grundig viden om finansiering - men fortsat et iskoldt sind.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort tirsdag fra en af landet største arbejdsgiverforeninger, Confesercenti, har Italiens fire mafiafamilier tilsammen en anslået årlig omsætning svarende til syv procent af landets BNP, skriver The Independent.

"Mafia Inc. er Italiens nummer et pengeinstitut med 65 millarder euro i likviditet," skriver folkene bag undersøgelsen ifølge avisen i rapporten.

Med den økonomiske krise har bankerne været tilbageholdne med at låne ud, og det har mafiaen blandt andet profiteret på ved at låne penge ud til desperate virksomheder - til absurd høje renter, naturligvis.

I danske kroner anslås det, at mafiafamilierne har en årlig omsætning på over 1.000 milliarder kroner.

Alene i 2010 lukkede 1.800 forretninger som direkte konsekvens af underverdens lyssky forretningsmetoder, ligesom over 200.000 privatpersoner ifølge undersøgelsen skønnes at have et illegalt lån i mafia-banken.

Udover ekstreme renter benytter mafiaen sig af afpresning, røverier, kidnapning og rufferi til at opbygge formuen.

Kilde: The Independent