Lykkelig instruktør drømmer om nominering
Det danske bud på en Oscar, Nikolaj Arcel, holdt sig vågen hele natten for at få nyheden.

Klokken var lidt i fire om morgenen, før den danske instruktør Nikolaj Arcel fik at vide, at hans film "En kongelig affære" bliver det danske bud på en Oscar-pris.

Forklaringen er, at Arcel for tiden opholder sig i Los Angeles, hvor han satser på at komme til at lave en engelsksproget film.

- Det er ret vildt. Jeg har siddet på en balkon på mit hotel og drukket kaffe hele natten, mens jeg ventede på nyheden fra Danmark, siger Nikolaj Arcel.

Han var på forhånd usikker på, hvordan hans egen film ville klare sig i kamp med de to andre kandidater, der begge er instrueret af Oscar-veteraner, nemlig Susanne Bier og Bille August.

- Men jeg tror, at de har vurderet, at min film har en god chance for at klare sig i amerikansk sammenhæng. Det er et stærkt felt i år, så det skal være en film med en stærk holdning og historie, hvis den skal klare sig, siger Nikolaj Arcel.

I løbet af det næste stykke tid bliver de indstillede film set af en særlig komité, der først i det nye år udvælger de fem kandidater, som skal dyste om en Oscar.

Foreløbigt ser Nikolaj Arcel kun frem mod den proces.

- Jeg tror, jeg skal tage et skridt ad gangen. Jeg tror, det vigtige er at blive nomineret - ikke nødvendigvis at vinde, siger Nikolaj Arcel, der ikke er i tvivl om, at en nominering kan få stor betydning for en karriere i det amerikanske.

- Det er noget, amerikanere går enormt meget op i. De spørger meget interesserede til, hvordan det går med den danske Oscar-udvælgelse, siger han.

Oscar eller ej, så er Arcel formentlig allerede på vej mod amerikansk film. Årsagen til, at han er i Los Angeles i disse dage er nemlig, at han sammen med makkeren Rasmus Heisterberg forsøger at få lavet en engelsksproget film.

- Jeg vil gerne arbejde på begge kontinenter, så jeg har lidt forsøgt at springe et trin over her, siger Nikolaj Arcel.

/ritzau/