Luksusboliger på Costa del Sol står tomme
Selv om de dyre og nye lejligheder er sat ned med op til 60 procent i pris, så kniber det med at få dem solgt.

En spansk sparekasse har trods prisnedsættelser på op til 60 procent kun formået at sælge halvdelen af sine lejligheder i en luksusbebyggelse ved Costa del Sol tæt på Malaga.

Sparekassen Cajamar overtog komplekset med godt 100 lejligheder sidste år i forbindelse med en gældsaftale med projektudvikleren.

- Nu, da vi er ejerne, er priserne faldet meget sammenlignet med de priser, udvikleren forlangte, siger Joaquin Luque, ansvarlig for pengeinstituttets portefølje af ejendomme.

"Mirador de Benalmadenea", som byggeriet hedder, har det hele: Fantastisk havudsigt, lækre swimmingpools og frodige haveanlæg. En toværelses lejlighed til en oprindelig udbudspris på 400.000 euro (3,0 millioner kroner) koster nu 250.000 euro.

- Og dukker der en interesseret op med et tilbud, så kigger vi på det, siger Luque.

Cajamar er i lighed med de fleste banker i Spanien blevet ufrivillige ejere af mængder af ejendomme - også endnu ikke færdigbyggede projekter - siden boligboblen bristede i 2008 og kastede landet ud i en økonomisk krise af uset omfang.

De fleste af ejendommene er havnet på bankernes hænder, fordi bygherrerne er krakkede.

Spaniens næststørste bank, BBVA, vil sælge hele sin ejendomsportefølje i løbet af 18-21 måneder. Ejendommene har en samlet vurdering på 8,7 milliarder euro.

Og den største udlåner i landet, Santander, vil skille sig af med samtlige overtagne ejendomme inden udgangen af 2013.

Bankfilialer over hele landet har vinduerne fyldt op med farverige annoncer for huse og lejligheder.

"En hus ved vandet fra kun 36.700 euro", er den lokkende tekst i en brochure. "Op til 70 procents rabat indtil den 30. september", lyder det i en anden.

Med en ledighed på over 25 procent håber bankerne på at finde køberne uden for landet til de mange boliger.

/ritzau/AFP