Løhde: Lockout er et stort skridt, men det kan blive nødvendigt
Innovationsminister Sophie Løhde (V) har lidt af se til i denne tid. Her er hun på vej til møde i Forligsinstitutionen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Fredag varslede de statsansatte en lang række strejker, der vil blive til virkelighed, hvis ikke en ny overenskomst falder på plads. Innovationsminister Sophie Løhde svarer igen: Forberedelserne til en lockout er i gang.

Det kan blive et højdramatisk forår i den offentlige sektor. Efter at strejkevarsler for tusinder af statsansatte er landet i Finansministeriet, meddeler innovationsminister Sophie Løhde (V) nu, at hendes modsvar kan blive en lockout. 

- Det er klart, at vi som statslige arbejdsgivere ikke kan acceptere, at de faglige organisationer med en målrettet aktion lukker vitale dele af staten og dermed rammer  afgørende dele af det danske samfund. Det vil påvirke private virksomheder og danskernes hverdag markant, erklærer Sophie Løhde i en skriftlig kommentar.

Om de aktuelle overvejelser i ministeriet, tilføjer hun: 

- Derfor er Finansministeriet ved at forberede en eventuel beslutning om en lockout. Det er klart, at lockout er et stort skridt, men det kan vise sig nødvendigt for at modsvare de faglige organisationers strejkevarsler, og også for at gøre det helt klart for alle de statsansatte, at vi står i en alvorlig situation.

Fronterne er dermed trukket benhårdt op, efter at overenskomstforhandlingerne for 750.000 ansatte i staten, kommunerne og regionerne er brudt sammen. De faglige organisationer har bebudet strejkevarsler, der vil omfatte op mod 100.000 lønmodtagere. 

Løhdes kolleger udtaget til konflikt 

- Som vi vurderer det lige nu, går strejkevarslerne meget målrettet mod at ramme samfundsvitale dele af den statslige sektor, for eksempel fødevarekontrollen, og det vil kunne lukke slagterier og ramme vores eksport, og Banedanmark, som vil ramme togdriften, siger Sophie Løhde om de varsler, som hun har modtaget fra de statsansatte. 

Hun og ministerkollegaen Kristian Jensen må i øvrigt finde sig i, at det tynder ud i talknuserne på kontorerne omkring dem, hvis en konflikt bliver en realitet. Djøf, fagforbundet for jurister og økonomer, har nemlig varslet konflikt for en stor del af Finansministeriets medarbejdere.

- Nødt til at angribe tilbage 

På det kommunale og regionale område er der udsigt til strejkevarsler, der blandt andet vil omfatte lærere, pædagoger og sundhedspersonale. Kommunernes Landsforenings (KL) topforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), rasler allerede med sit konfliktvåben.

- Når vi bliver angrebet, er vi nødt til at angribe tilbage. 7. marts er der hovedbestyrelsesmøde i KL, og så skal vi beslutte, hvad næste skridt er. Men vi har jo en lockoutpolitik, der siger, at når der bliver varslet strejke, varsler vi lockout, siger Michael Ziegler.        

En konflikt kan tidligst træde i kraft den 4. april. Efter sammenbruddene er de videre forhandlinger nu rykket til Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen har mulighed for at udsætte en eventuel konflikt med to gange 14 dage.

Sophie Løhde understreger, at hun fortsat ønsker at nå en aftale, der 'blandt andet vil sikre lønstigninger.'

- Vi vil nu gøre vores yderste til, at vi med forligsmandens hjælp kan lande en aftale, skriver Sophie Løhde.