Libyen: Islamiske militsfolk smider våbnene
Flere militser opløser sig nu selv, efter to grupper blev fordrevet fra Benghazi af demonstranter.

De islamistiske militser og andre bevæbnede grupper i Libyen bliver opløst og forbydes, hvis de ikke accepterer at underlægge sig statens kontrol.

Det meddeler myndighederne sent lørdag i forlængelse af den seneste tids folkelige opstand mod islamistiske militser i Benghazi.

I løbet af fredagen samlede titusindvis af libyere sig i landets næststørste by for at markere deres utilfredshed med de islamiske fundamentalister - også kendt som salafister.

Demonstrationen udviklede sig, og optøjerne kulminerede, da demonstranter stormede salafisternes hovedkvarter, stak det i brand og fordrev militsgruppen Ansar al-Sharia. Få kilometer uden for byen led en anden militsgruppe samme skæbne.

Ansar al-Sharia sættes i forbindelse med forrige uges angreb på det amerikanske konsulat i Benghazi, hvor den amerikanske ambassadør og tre af hans medarbejdere blev slået ihjel.

Lørdag forlod de to største islamiske militsgrupper i byen Derna deres fem militære baser og meddelte, at de opløser sig selv. Det oplyser beboere i området, der anses for at være en højborg for Libyens islamister, til nyhedsbureauet Reuters.

- Militserne i Derna så, hvad der skete sidste nat og de besluttede: Vi vil ikke dræbe vores egne brødre. Så de opløste sig selv, siger Siraj Shennib, en 29-årig sproglærer, der har deltaget i demonstrationerne mod militserne.

- De er nu gået hvert til sit og har overladt ansvaret for sikkerhed til indenrigsministeriet og hæren, siger han til Reuters.

Ifølge Shennib har der været demonstrationer mod militserne de seneste ti dage i Derna. Indbyggerne beskyldte militserne for at skabe en stemning af utryghed.

- Folk begyndte at demonstrere, fordi de ikke kunne holde militserne ud længere. De sagde: Nu er det nok. Det foregik meget fredeligt. Vi er tilfredse nu og værdsætter militsernes indsats og bestræbelser for at beskytte folk, fortæller han.

/ritzau/