Lektor vinder præsidentvalg i Somalia
FN kalder første valg i Somalia i to årtier for historisk og ser en chance for genopretning.

Somalias afgående præsident Sharif Sheikh Ahmed erkender, at han har tabt mandagens præsidentvalg til den ret ukendt universitetslektor Hassan Sheikh Mohamud.

- Jeg lykønsker min bror Hassan Mohamoud med hans sejr, som er retfærdig, og jeg er meget tilfreds med den, siger Sharif, som holdt tale umiddelbart efter resultatet af valget, som foregik i parlamentet, var blevet kendt.

FN kalder præsidentvalget for historisk, da det er første gang i mange år, at der overhovedet holdes et valg på somalisk jord.

Den afgående præsident var meget tæt på at blive genvalgt, men tabte sidste valgrunde til Hassan Sheikh Mohamud.

Ved valgets begyndelse var 25 kandidater opstillet.

Valget er ifølge FN et afgørende skridt frem mod en genopretning af freden i en nation, som har været uden en effektiv centralregering i to årtier.

De nye parlamentarikere blev valgt i sidste måned af en gruppe ældre - sådan som traditionen foreskriver det.

Der er dog delte meninger om, hvorvidt præsidentvalget for alvor vil gøre en forskel i landet.

- Der er grund til at være forsigtigt optimistisk - ikke på grund af præsidentvalget, men fordi sikkerheden i Mogadishu er genoprettet og al-Shabaaber på retur, siger Somalia-eksperten Stig Jarle Hansen ved Norges Universitetet for miljø- og biovidenskab til NTB.

Den islamistiske oprørsgruppe al-Shabaab er ideologisk tæt på al-Qaeda og har som målsætning at indføre en streng form for sharia-lovgivning.

/ritzau/AFP