Ledigheden faldt op til nytår
Ledigheden faldt i december. Foto: Colourbox
Tendensen med at mændene får fodsålerne mere solidt plantet på arbejdsmarkedet fortsætter. Ledigheden faldt i december.

Køen med ledige og aktiverede ledige blev en anelse kortere i måneden op til nytår.

I december faldt ledigheden svagt med 1.100 fuldtidspersoner til 160.500. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

Dermed ligger ledighedsprocenten på 6,1 procent af arbejdsstyrken for fjerde måned i træk.

"Det må siges at være en overordentlig positiv overraskelse. Med baggrund i den vækstafmatning, der ramte dansk økonomi i starten af 2011, og den tiltagende uro, der ramte de finansielle markeder i kølvandet på de eskalerende gældsproblemer i en række eurolande, havde vi ellers forventet en fortsat stigning i ledigheden," lyder kommentaren fra Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

Ledighedstallet dækker over, at nettoledigheden er faldet med 1.600, mens antallet af jobklare personer i aktivering er steget med 500.

Åbningen på arbejdsmarkedet er udelukkende kommet mændene til gode. I løbet af det seneste år er mænds ledighed faldet med 10.800, mens kvindernes ledighed er steget med 6.000.

Kvinderne har dog stadig en svag føring, da det stærke køns ledighedsprocent ligger på 6,0 procent, mens mændenes ligger på 6,1 procent.

I Arbejdernes Landsbank ses udviklingen også som et lyspunkt under den økonomiske krise. Men vi skal nok ikke vente, at ledigheden fortsætter med at falde fremover.

"Alt i alt må dagens tal siges at være særdeles glædelige. Især for det mandlige køns vedkommende. Når det er sagt må man retfærdighedsvis også tilføje, at der synes at være en betydelig risiko for, at vi ikke vil fortsætte med at se ledigheden falde. Vækstudsigterne for vores vigtigste samhandelspartnere i Europa er sløje for 2012, og det er svært at forestille sig, at vi her i landet ikke vil få det at føle i løbet af året," siger cheføkonom Lone Kjærholm.

December måneds ledighedsfald gavnede især de 16-49-årige. Her faldt ledigheden med 1.300, mens den steg for de 50-64-årige.

Blandt de 25-29-årige er ledigheden dog stadig høj. Hele 9,2 procent af arbejdsstyrken i aldergruppen var ledig i december.

I december var ledigheden højest i København by og på Fyn. Her lå ledigheden begge steder på 7,6 procent. af arbejdsstyrken. I Nordsjællland var ledigheden fortsat lavest, nemlig 4,5 procent.

Kilde: Danmarks Statistik