Ledige i aktivering som besøgsvenner

En stor del af landets jobcentre samarbejder med frivillige organisationer. Og det giver gode resultater.
Svage ledige har stor glæde af komme i aktivering i sportsklubber, humanitære foreninger og andre frivillige organisationer.
Svage ledige har stor glæde af komme i aktivering i sportsklubber, humanitære foreninger og andre frivillige organisationer. Foto: Colourbox.dk

Svage ledige har meget langt til job. Men aktiveres de ledige i en frivillig organisation som Dansk Røde Kors, Ældre Sagen eller KFUM bliver vejen kortere.

Det viser en undersøgelse fra CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats blandt landets jobcentre.

De frivillige organisationer giver nemlig de ledige ansvar og en følelse af at udføre meningsfuldt arbejde, når de aktiveres som besøgsvenner eller skal arbejde i én af KFUM's sociale cafeer.

"Den frivillige sektor tilbyder tid, omsorg og mening. Den ledige starter måske med små ting som at lave kaffe i en café, og så bygger man stille og roligt mere og mere på. På den måde får den ledige øje på sine egne kompetencer" siger Marianne Saxtoft, konsulent hos CABI.

Fire ud af ti jobcentre samarbejder i dag med frivillige organisationer og foreninger om beskæftigelsesindsatsen, og undersøgelsen viser, at flere har planer om at øge samarbejdet.

Det er dog ikke bare lige sådan at samarbejde med den frivillige verden, siger Marianne Saxtoft.

"Det er en jobcentervender, en systemverden, som skal kunne snakke sammen med en verden, der er båret af frivillighed. Det kræver at man sætter sig ned og overvejer, hvordan det skal foregå," siger hun.

Målgrupperne for samarbejdet er kontant- og starthjælpsmodtagere, unge 15-30-årige og førtidspensionister.

De er så langt væk fra arbejdsmarkedet, at de i første omgang har brug for at få afklaret forskellige forhold i deres liv, inden de er klar til at tage et job.

"Så tager man en snak om, hvad tænker du om fremtiden? Hvad interesserer du dig for?" siger Marianne Saxtoft.

En evaluering fra KFUM's Sociale Arbejde viste tidligere på året, at 43 procent af de ledige, der var igennem projektet, kom i arbejde bagefter.

"Det er et flot resultat, når man tænker på, at målgruppen er længst væk fra arbejdsmarkedet. Det viser, at indsatsen i den frivillige verden er mere intensiv i forhold til den ledige. Der er flere hænder og mere tid," siger Marianne Saxtoft.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.