Le Klint er død

Hendes navn er synonym med de foldede lamper, men selv tjente Le Klint kun beskedent på sin farfars værk.
Le Klilnt fik ikke meget ud af at være navnesøster med de berømte plisserede lamper, som stadig sælges under hendes navn.
Le Klilnt fik ikke meget ud af at være navnesøster med de berømte plisserede lamper, som stadig sælges under hendes navn. Foto: Jørgen Sperling / POLFOTO

Kvinden, der blev synonym med de verdensberømte Le Klint-lamper, Le Klint, er død. Det skriver politiken.dk.

Le Klint var barnebarn af arkitekten og bygmesteren P.V. Jensen-Klint.

Hun var omkring sytten år, da hendes far satte hende i gang med at plissere papirskærme ud fra idéer efter farfaren. Skærmene var de klassiske hvide med de skarpe folder, som stadig sælges under Le Klints navn.

Men selv blev Le Klint ikke rig af den forretning. Da faren døde, gik firmaet og rettighederne til lampeskærmene nemlig i arv til Le Klints bror Jan Klint, som udelukkede sin søster fra det blomstrende familiefirma Le Klint A/S.

I hendes selvbiografi, "Erindringstråde" fra 1998, kan man læse, hvordan hun nærmest blev lokket til at afgive sin aktiepost mod at få en livslang månedlig betaling på 850 kroner, før skat.

I flere interview har Le Klint beskrevet, hvordan hun oplevede det som en form for oprejsning, da hun i samarbejde med arkitekten Jørn Utzon havde succes med en udstilling i Stockholm for mange år siden.

Le Klint blev 92 år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.