Landmænd er klar til at boykotte ny miljølov
Landbrugsorganisation vil have sine medlemmer til i protest at lade være med at udlægge omstridte randzoner.

Landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug (BL) opfordrer nu utvetydigt sine 4.000 medlemmer til at boykotte den omstridte lov om randzoner, som træder i kraft den 1. september. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

BL forsikrer tilmed sine medlemmer om, at de trygt kan bryde loven uden at risikere bøder.

Begrundelsen er, at organisationen på vegne af alle sine medlemmer har stævnet staten med påstand om, at vandplanerne - og herunder randzonerne - er ulovlige. Ulovlige retsregler er det ikke strafbart at bryde, lyder argumentationen fra BL.

- Vi har anlagt sagen på vegne af alle vores medlemmer. Indtil sagen er afgjort, kan de roligt lade være med at udlægge randzoner. Det vil ikke udløse bøder, mener Vagn Lundsteen, direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Randzoneloven betyder, at landmænd skal henlægge områder op mod åer og vandløb som randzoner og samtidig får et kompensationsbeløb. Formålet er at skåne vandmiljøet.

Søren Højgaard Mørup, dr.jur., professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet, vurderer imidlertid, at landmændene løber en betydelig risiko, hvis de følger anbefalingen om at boykotte randzonerne.

Trods risikoen for bøder er mange landmænd tilsyneladende parate til at boykotte reglerne om randzoner.

- Jeg laver ikke en eneste meter randzone, og jeg kender 20-25 andre landmænd her i området, som også boykotter reglerne, fortæller landmand Asger Møller Madsen, der driver 350 hektar nær Brovst i Nordjylland, til Jyllands-Posten.

Også blandt landboforeningernes medlemmer er der stor vrede over de kommende randzoner.

/ritzau/