Lande trækker ambassadører hjem fra Syrien
Presset på Syriens regime vokser som følge af flere protester, og nu også tilbagetrækning af diplomater. Foto: AP, POLFOTO
Ramadanen en del af forklaringen på eskalering, siger ekspert.

Netop som Ramadanen begyndte, spidsede situationen yderligere til i det uroplagede Syrien.

Weekendens meldinger om mange dræbte, fik i dag Saudi-Arabien og Kuwait til at trække deres ambassadører ud af landet, og rette den hidtil hårdeste kritik af Syriens præsident Bashar al-Assad, siden urolighederne startede for omkring fem måneder siden.

Det rapporterer flere internationale medier mandag.

Tilbagetrækningen af ambassadørerne kommer lige efter, at Golfsamarbejdsrådet, GCC i en koordineret udtalelse kritiserer de hårdhændede metoder, som Syriens præsident Assad benytter sig af for at holde oprøret nede.

Timingen kommer ikke bag på Jakob Skovgaard-Petersen, professor fra Institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet.

"Det syriske regime valgte at prøve at undertrykke opstanden meget kraftigt her ved udbruddet af Ramadanen i et forsøg på at standse dét, der ellers ville blive til daglige protester," fortæller Jakob Skovgaard-Petersen til Newspaq.

Årsagen til at protesterne bliver hyppigere under Ramadanen , er, at folk i større grad mødes og derfor har større mulighed for at demonstrere - også om aftenen og natten.

Ifølge Jakob Skovgaard-Petersen er der specielt ét spørgsmål, der presser sig på efter Saudi-Arabiens udmeldning:

"Man kan spørge sig selv om, hvornår lande som f.eks. Egypten og Tunesien, der allerede har haft en revolution, vil begynde at markere sig stærkere over for Syrien, fordi presset fra deres respektive befolkninger vokser," siger Jakob Skovgaard-Petersen til Newspaq

Søndag alene blev der dræbt mindst 57 personer i Syrien, som følge af optøjerne.