Lande i eurozonen driver fra hinanden
Der er opstået en større og delvist selvforstærkende kløft mellem de kriseramte lande og de mere succesfulde euro-lande, siger tænketank i Schweiz.

Økonomier som den græske finder det sværere og sværere at konkurrere med de europæiske lande, hvilket understreger en tiltagende splittelse blandt landene i eurozonen, skriver tænketanken Verdens Økonomiske Forum (WEF) i Genève.

Grækenland gik seks pladser tilbage og er nu nummer 96 på tænketankens årlige liste over 144 landes indbyrdes konkurrencedygtighed.

Andre lande i eurozonen som Belgien, Cypern og Portugal har også mistet terræn, og der er opstået en større og delvist selvforstærkende kløft mellem de kriseramte lande og de mere succesfulde lande, siger tænketanken, som hvert år arrangerer Davos-konferencen i Schweiz.

Det er igen i år Schweiz, som ligger øverst på listen over de mest konkurrencedygtige lande med de mest innovative virksomheder samt et arbejdsmarked med et afbalanceret forhold mellem arbejdsgiveres og arbejdstageres interesser.

Mens USA forbliver verdens førende nation i forhold til innovation, så er landets generelle konkurrencedygtighed faldet for fjerde år i træk på grund af et dødvande mellem landets to store politiske partier, siger WEF.

De førende lande i Vesten og Asien, der ligger øverst på listen, er de samme som sidste år med Schweiz, Singapore, Finland og Sverige i toppen.

Kina har fastholdt sin position som den stærkeste af de hurtigt fremvoksende økonomier, og både Brasilien, Indien og Rusland halter langt bagefter.

Nederst på listen ligger det forarmede østafrikanske land Burundi i det østlige Afrika.

/ritzau/AFP