Landbrugsforening skærper tonen i vandstrid
Bæredygtigt Landbrug beskylder Ida Auken (S) for ikke at ville svare på deres spørgsmål i strid om randzoner.

Striden mellem miljøminister Ida Auken (S) og foreningen Bæredygtigt Landbrug om de nye randzoner langs åer, søer og vandløb fortsætter med uformindsket styrke.

Torsdag indledte Ida Auken et to dage langt vandtopmøde med grønne organisationer, landbrugsorganisationer, vandværksfolk og eksperter på Lykkesholm Slot på Fyn.

Bæredygtigt Landbrug var også inviteret, men fik dagen før mødet besked på, at foreningens formand, Flemming Fuglede Jørgensen, ikke længere var velkommen, fordi han har sagt, at han personligt ikke vil overholde den nye randzonelov.

Nu tager foreningen så til genmæle. Direktør i Bæredygtigt Landbrug Vagn Lundsteen beskylder i en pressemeddelelse Ida Auken for, at hun "aldrig havde til hensigt, at invitere foreningen med i forhandlingerne om vandmiljøet fremtid i Danmark".

Forud for mødet havde Bæredygtigt Landbrug sendt fem spørgsmål til ministeren, og måske passede det Ida Auken glimrende, at hun ved at udelukke foreningen fra mødet på Fyn kunne slippe for at svare på spørgsmålene, mener Vagn Lundsteen:

- Ministeren har trods en påmindelse valgt ikke at svare på spørgsmålene. De er uden tvivl ubekvemme for ministerens embedsfolk at svare på, så hellere udelukke foreningen fra at deltage i mødet, siger direktøren.

Et af de fem spørgsmål lyder sådan:

"Kun cirka fem procent af den samlede mængde kvælstof i de indre danske farvande (iflg. rapport fra DHI), kommer fra det danske opland, herunder en del fra landbruget.

Hvorfor er den lille del, der kommer fra dansk landbrug, så stort et problem for det danske vandmiljø?"

Bæredygtigt Landbrug tvivler på, at loven om randzoner lever op til EU's lovkrav. Og af pressemeddelelsen fremgår det, at organisationen tidligere har bedt ministeren om at garantere, at de danske miljøsærlove er lovlige.

- Det vil ministeren ikke skrive under på, at de er, siger Vagn Lundsteen.

/ritzau/