Læge: Dagpengeregler gør patienter sygere
Langtidssyge skal bruge energien på at blive raske i stedet for at gå på jobcentret, siger kræftlæge.

Sygedagpenge-reglerne er en helt unødvendig belastning for langtidssyge mennesker, og de økonomiske bekymringer risikerer at forværre sygdomsforløbet.

Det mener Paul Gram-Hansen, der er overlæge på Odense Universitetshospital og arbejder med leukæmipatienter.

- Det er en belastning for dem at skulle bekymre sig om økonomien. Og også for kræftpatienter er varighedsbegrænsningen på sygedagpenge et problem, siger Paul Gram-Hansen til Avisen.dk.

- Alternativt burde der findes en form for midlertidig førtidspension, så de kunne få økonomisk ro i tre-fire år. Så lange er nogle kræftbehandlinger, tilføjer han.

Der findes ikke større videnskabelige undersøgelser af, hvad økonomisk bekymring gør for alvorligt syge. Men i sit arbejde ser Paul Gram-Hansen, hvor meget økonomiske bekymringer fylder for patienterne.

Han råber nu op på deres vegne, fordi regeringen endnu engang har udsat ændringen af varigheden af sygedagpenge.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kan nu ikke længere love, at den kommer i 2012, selvom både socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Radikale fremsatte lovforslag om at ændre regler straks helt tilbage i 2009.

- Patienterne kan ikke arbejde, så længe de er kræftsyge, og det er meningen, de skal bruge deres energi på at blive raske. Ikke på at konsultere jobcentret, siger Paul Gram-Hansen.

Han arbejder med leukæmipatienter, hvor mange bliver raske igen, men behandlingen varer af og til tre år eller længere. Sygedagpenge-retten er kun på 52 uger og kan så i særlige tilfælde forlænges med to gange 52 uger.

Kræftlægen understreger, at han udtaler sig som privatperson og ikke på vegne af Odense Universitetshospital

/ritzau/