Prøver fra kyllingekød viser, at næsten halvdelen af både importeret og dansk kyllingekød indeholder multiresistente ESBL-bakterier.
ESBL-bakterier er resistente over for antibiotika af typen cefalosporiner, der er kritisk vigtige i behandlingen af livstruende infektioner hos mennesker.
Resistens overfor cefalosporin er særlig alvorligt, fordi bakterierne også bliver resistente over for næsten alle almindelige typer penicilliner. Det vil sige, de bliver multiresistente.
ESBL-bakterierne er et af de hurtigst stigende resistensproblemer i verden.
- Den høje forekomst i kyllingekød er foruroligende, fordi der er risiko for, at bakterierne overføres med kyllingekødet til mennesker, siger seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstitut.
Den årlige Danmap-rapport fra 2011 viser, at næsten hver anden prøve fra både importeret og dansk kyllingekød indeholder ESBL-bakterier.
Det er markant flere end tidligere i det danske kyllingekød. "Kun" knap hver tiende prøve fra dansk kyllingkød var positiv i 2010.
Så længe ESBL-bakterier kommer ind i Danmark via importerede forældredyr, bliver det svært at komme af med bakterierne, vurderer DTU Fødevareinstituttet.
- Derfor skal der tænkes i internationale løsninger og tiltag, der begrænser spredning og overlevelse i besætningerne, siger Yvonne Agersø.
Og det er præcis det, der ske nu, siger chefdyrlæge hos Landbrug & Fødevarer Jan Dahl.
- Der er tale om en slags efterslæb. De skandinaviske lande indledte for et år siden et samarbejde med de britiske eksportører af avlsdyr, og det har virket. Alle de dyr, vi har importeret i 2012, har været fri for ESBL, og jeg forventer, det vil fortsætte, siger han.
Men der går ifølge Jan Dahl cirka yderligere cirka halvandet år, før virkningen af samarbejdet slår helt igennem.
Bag Danmarksrapporten for 2011 står DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet og Statens Serum Institut.
Det er i øvrigt ufarligt af spise kyllingekød med ESBL-bakterier, hvis man sørger for at gennemstege kødet og overholder almindelig køkkenhygiejne.
/ritzau/