Kvinderne smutter fra Thorning
Foto: Rasmus Flindt Pedersen / POLFOTO
En gennemgang af Gallup-materiale peger på, at statsministeren ikke længere er favorit hos kvindelige vælgere.

Det var især de kvindelige vælgere, som var med til at stemme Helle Thorning-Schmidt (S) ind i Statsministeriet.

Men nu lader det til, at mange kvinder overvejer at vende hende ryggen og i stedet sætte kryds ved oppositionen.

Det viser en stor gennemgang af mere end 28.000 Gallup-interviews, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for netavisen Altinget.dk.

51 procent af kvinderne ville stemme på et af de borgerlige partier, hvis der var valg nu, lyder det.

Det er opsigtvækkende, fordi de danske kvinder traditionelt stemmer mere rødt end mændene.

Kun én gang de seneste 35 år kan valgforskerne med sikkerhed sige, at der været rent borgerligt flertal blandt kvinderne: Det var ved valget i 2001, hvor Anders Fogh Rasmussen (V) besejrede Poul Nyrup Rasmussen (S).

Ved valget i 2011 fik Danmark sin første kvindelige statsminister. Og det var i høj grad kvinderne, der stemte socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt ind i Statsministeriet.

Gallup-tallene fra Altinget.dk viser, at der blandt mændene faktisk var blåt flertal ved 2011-valget, hvilket tidligere målinger også har peget på.

Ved valget stemte 54 procent af kvinderne på rød blok og Thorning, men nu peger et lille flertal af kvinderne tilsyneladende på blå blok og Løkke.

- Det skifte, vi har set, har været en generel afstandtagen til den nuværende regering, og der har kvinderne fulgt med, selvom det er mere udtalt hos mændene, siger Kasper Møller Hansen, der er valgforsker ved Københavns Universitet, til Altinget.dk.

Kvinderne har dog fortsat en tendens til at stemme mere rødt end mændene, men det er ikke noget, der ligger i generne, understreger valgforskeren.

- Profilen for de kvindelige vælgere er, at de ofte er offentligt ansatte, siger Kasper Møller Hansen.

- Kvinderne har traditionelt været de varme hænder i de offentlige som lærere, sygeplejerske og pædagoger, og deri ligger en stor del af forklaringen på, at de har en øget tendens til at stemme på de røde partier, tilføjer han.

/ritzau/