Administration 

Kvinde kend din ret

Fængselsliv ? Kate Maria Vinther hører til et mindretal af kvinder og velfungerende fanger i de danske fænglser, som hun mener er en og udsat gruppe

Kate Maria Vinther har en volumen på stemmen, som er hun vant til måtte råbe for at trænge igennem til sine omgivelser.
»JEG HAR MÅTTET BRUGE EN MASSE PENGE PÅ ADVOKATER BARE FOR AT FASTHOLDE BASALE RETTIGHEDER UNDER MIN AFSONING,« siger hun med en volumen blot et par decibel fra at råbe, mens hun bevæger sig uroligt rundt inden for den samme kvadratmeter i cellen i en blanding af ophidselse, indignation og ivrighed. Først efter en time sænker hun sin stemme og falder til ro på sengekanten, som udgør eneste mulige siddeplads i cellen for os begge. Kate Maria Vinther har efterhånden afsonet syv års fængel for at have været involveret i en sag om kokain, og hun sidder nu på Pension Engelsborg, som er et såkaldt udslusningssted, inden sin snarlige prøveløsladelse. Hendes celle minder mest af alt om et klubværelse med seng, skrivebord, skab, reol og tekøkken. Men det er en celle i et fængsel. For Kate Maria Vinther må ikke forlade Engelsborg på andet end sin beviligede udgange, som skal vænne hende til at færdes uden for fængslets mure igen. »Jeg er stadig frihedsberøvet,« siger hun.

Kun frihedsberøvelse

Ifølge straffeloven burde frihedsberøvelse udelukkende have udgjort straffen for Kate Maria Vinthers dom, men hendes afsoning blandt sexforbrydere, psykisk syge og narkomaner har udgjort en straf oveni straffen, mener hun.
»Jeg havde meget lidt til- fælles med de andre indsatte, så jeg holdt mig ofte i min celle frem for at hænge ud i fællesrummet« siger Kate Maria Vinther. Hun medgiver, at det nok ikke har været nogen let opgave for Direktoratet for Kriminalforsorgen at placere hende blandt ligesindede indsatte. For det første er hun kvinde. For det andet er hun velfungerende. Ingen af delene findes der særlig mange indsatte af i de danske fængsler. »Men der er afdelinger for velfungerende fanger, jeg har bare aldrig siddet på dem, « siger hun.
En af udløberne af at afsone med kvindelige narkomaner var rutinen med urinprøver. Uanset at Kate Maria Vinther ikke var narkoman, skulle hun lave urinprøver. »Jeg skulle sidde og tisse på et toilet med et spejl bag mig og en fængselsfunktionær foran mig, som så kunne tjekke i spejlet, at det var min urin, der landede i koppen. Hun kunne se det hele! Det var så ydmygende. Jeg prøvede at modsætte mig det, men regler er regler i fængslet,« siger Kate Maria Vinther. Hun fik at vide, at hvis hun ikke ville lave en urinprøve, ville fængselsfunktionæren skrive i hendes journal, at hun tog stoffer. Så hun lavede urinprøve på urinprøve, som bekræftede, at hun ikke havde stoffer i kroppen.
For Kate Maria Vinther gjaldt det om at finde noget indholdsrigt at bruge sin tid på, og hun besluttede at begynde at læse igen.
Hun havde tidligere læst på Kunstakademiet i København og ernæret sig som selvstændig designer i København og på Costa Rica.

Forstå samfundet

Hendes dom og fængselsstraf udløste et behov for at forstå det danske samfund derfor skulle det være en videregående uddannelse på universitetet. Enten kunsthistorie eller litteraturvidenskab. Ifølge straffuldbyrdelsesloven har indsatte krav på adgang til uddannelse, så Kate Maria Vinther havde paragrafferne med sig.
»Alligevel måtte jeg kæmpe for at få lov til at tage en uddannelse under min afsoning, og da jeg var blevet optaget på Litteraturvidenskab på Københavns Universitet, måtte jeg kæmpe for at få mulighed for at passe den«. Da biblioteket blev nedlagt for at give mere plads til fængselspersonalet, blev de indsatte under uddannelse henvist til et lokale lige ved siden af et støjende værksted i kælderen.
»Jeg udbad mig derfor i lang tid høreværn«. Kate Maria Vinther havde også svært ved at få beviliget de bøger, som hun skulle bruge. Hun havde meget begrænset adgang til at læse mails fra studiet.
»Og sådan blev det bare ved,« siger hun. Heldigvis fik hun iværksat, at en medstuderende lavede optagelser af forelæsningerne, ligesom nogle af underviserne var så venlige at undervise hende privat i fængslet. Hendes uddannelse hjalp hende til at formulere og forstå nogle af alle de tanker, der kørte rundt i hovedet på hende.
»Nogle gange var det bare for meget, så var det befriende at læse tekster, som for eksempel fik mig til at erkende, at jeg var ved at blive fremmed for mig selv, fordi jeg hverken kunne spejle mig i min familie eller mine venner, se mig selv på fotografier eller bare se mig selv i et stort spejl. Ikke at jeg plejede at stå og glo i spejlet i timevis, men jeg mistede ligesom billedet af mig selv,« siger hun.

Isolationsfængsling

Kate Maria Vinther er blevet flyttet en del rundt under sin afsoning. To gange blev hun isolationsfængslet i et arresthus, fordi Direktoratet for Kriminalforsorgen mente, at hun havde planer om at flygte.
»Jeg har siddet i isolation i to år af min afsoning,« siger hun og ryster uforstående på hovedet. En af gangene var i Kolding Arrest. »Jeg blev placeret på en afdeling med sexforbrydere og pædofile, men jeg anede det ikke,« siger hun og fortsætter: »Det fandt jeg først ud af, da en medindsat sagde til mig:
»Pas lige lidt på ham, som du mødte i træningslokalet, for han sidder inde for at have overfaldet og voldtaget en kvinde«.
Kate Maria Vinter kigger op i loftet.
»Jeg havde været låst inde alene i et træningslokale i kælderen under arresten med en sexforbryder.« Kate Maria Vinther bad derefter en kvindelig fængselsfunktionær om hjælp til at undgå at komme til at træne sammen med den pågældende mand.
»Men da hun næste dag fulgte mig derned, var han der stadig. Først tænke jeg, at så måtte jeg bare konfrontere ham. Det gjorde jeg så. Jeg sagde, at jeg godt vidste, hvad han sad inde for, og at han ikke skulle så meget som overveje at gøre mig noget, for så... Men da jeg lavede rygøvelser uden at kunne se ham, kunne jeg mærke, at det her gjorde mig nervøs. Hvis han overfaldt mig, så ville jeg ikke kunne se det komme, jeg ville ikke kunne nå over til klokken på væggen til fængselsfunktionærerne, og selv hvis jeg kunne, ville der snildt gå et kvarter inden de dukkede op.«

Boede med psykisk syg

Derefter bad Kate Maria Vinther om at blive flyttet til en anden afdeling, og blev det. Men sådan gik det ikke altid.
Ud over årene i Ringe Statsfængsel og årene i isolation i arresthusene har Kate Maria Vinther også afsonet i Statsfængslet ved Horserød. Her blev hun placeret i en dobbeltcelle med en psykisk syg kvinde. »Hvordan skulle jeg kunne sidde derinde og passe mit studie?«
Kate Maria Vinther bad flere gange om at blive flyttet på andre afdelinger uden at få det imødekommet. Ifølge hende selv, skyldtes det, at hun under sin afsoning er blevet betegnet som meget besværlig, fordi hun har kæmpet mod fængselssystemet, lige siden hun blev fængslet. »Initiativrige og engagerede fanger, der forsøger at fastholde fangernes rettigheder, sådan som jeg har gjort, bliver simpelthen flyttet rundt systematisk, for at knække dem og deres netværk,« siger Kate Maria Vinther og fortsætter:
»Jeg har nægtet at lade mig knække og indtage en offerrolle, sådan som jeg har set mange af de andre kvinder gøre, fordi det udløser medlidenhed. Jeg har stået på min ret. Måske er det derfor jeg har kunnet klare mig herinde, som en af få kvinder, blandt så mange mænd,« siger hun.
Hun har svært ved at forstå, at der er gået så mange år af hendes tilværelse. Med et knips med fingerne viser hun, hvor hurtigt hun synes tiden er gået.
»Jeg har virkelig forsøgt at bruge min tid under min afsoning fremfor at fylde den ud. Der er ikke noget mere trist end at høre indsatte sige: »Nå, men så fik jeg tiden til at gå med det«. Jeg har haft lovet mig selv, at hver dag skal der bare være fem til ti minutter af værdi,« siger Kate Maria Vinther, der snart kan ligge en hverdag på afdelinger med narkomaner og sexforbrydere bag sig.
»Men jeg kan mærke, at jeg skal træne mig selv til igen at færdes blandt mange mennesker. Jeg er begyndt at lægge mærke til, at hvis jeg er sammen med mange mennesker, kan jeg føle sådan et fysisk ubehag over at have dem så tæt på, for eksempel i offentlige transportmidler,« siger Kate Maria Vinther, der netop inden for de sidste måneder har fået mulighed for at tage s-toget ind til forelæsninger på Københavns Universitet.
Inden afsoningen var Kate med sine egne ord udadvendt og bombastisk.
»Nu er jeg mere betragteren. Det er ikke nødvendigvis dårligere, det er bare anderledes end før,« siger hun og tilføjer: »Jeg håber, at jeg med min indsigt og erfaring kan bidrage til at ændre på forholdene for fangerne i fængselsvæsenet.
Artiklen er baseret på interview samt aktindsigt i Kate Maria Vinthers dokumenter fra afsoningen.

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?

Blå blink på politibil
Krimi

Person død i brand på plejehjem

Victor Axelsen ligger på en bårer i en gennemsigtig oppustet "kapsel" der ligner en kuvøse. Bag ham står et mindre privatfly og fire mænd med handsker og masker.
Sport

Dansk corona-ramt stjerne

fløjet hjem i privatfly

En vaccinedosis i forgrunden med en mand med mundbind bagefter
Nyheder

Kræftpatienter advares:

Kan smittes på trods

af vaccination