Kurdere demonstrerer mod PKK-anholdelser
Københavns Byret er omringet af kurdiske demonstranter, der er mødt op for at støtte otte anholdte landsmænd.

Cirka hundrede danskboende kurdere er mødt op foran Københavns Byret for at protestere imod anholdelserne af otte kurdiske mænd, der onsdag kræves varetægtsfængslet.

Mændene er sigtet for at have indsamlet 67 millioner kroner og formidlet op til 140 millioner til den kurdiske organisation PKK, der anses for at være en terrororganisation.

- Vi er overbeviste om, at det er den tyrkiske regering, der har bedt de danske myndigheder om at anholde vores venner, siger en 31-årig kvinde, der hedder Figen, som er mødt op for at vise sin støtte til de otte mænd.

- Den tyrkiske regering er ude efter alle kurdere, og den vil blot ødelægge det sammenhold, vi kurdere har her i København, fordi det er et sted, hvor vi kan snakke kritisk om den tyrkiske stat, tilføjer hun.

De mange demonstranter synger, holder taler og vifter med store gule flag med billedet af PKK-lederen Abdullah Öcalan, som afsoner en dom på livsvarigt fængsel i Tyrkiet.

"Stop tyrkisk racisme over for kurderne" står der på et store rødt banner, ligesom der på små sorte flag står "Stop hetz mod kurdere".

Dørene er lukket til grundlovsforhøret med de otte mænd. Senioranklager Jacob Buch-Jepsen argumenterede for, at det vil gå ud over efterforskningen, hvis dørene blev holdt åbne.

Både pressen og forsvarer argumenterede forgæves imod dørlukning.

Der blev også nedlagt navneforbud, fordi flere af de sigtede er erhvervsdrivende og har et ry at tage hensyn til.

Mændene er i alderen 27 til 71 år, og syv af dem er tyrkiske statsborgere, mens den ottende er dansk statsborger.

Da de trådte ind i retslokalet tidligere på formiddag, klappede og jublede venner og familiemedlemmer, der havde fået adgang til retten.

/ritzau/