Kurder: Nogle penge kan være røget til PKK
Selvom om penge måske er gået til PKK, vil indsamlinger fortsætte, siger formand for kurdiske studerende.

Der kan være sendt penge til PKK fra kurdere i Danmark. Men hvis der er, så er det også okay.

Det siger Farshad M. Sharifi, der er landsformand for forbundet af kurdiske studerende og akademikere i Danmark (Fokus-A).

Hans udtalelse kommer, efter syv mænd i nat er blevet varetægtsfængslet for at have sendt penge til PKK.

- Det kan vi ikke nægte, for det er store mængder penge, der er blevet indsamlet, og de bliver sendt til projekter i Danmark og hele Europa, til nødhjælpsorganisationer og lignende, siger han.

- Og hvis nogle penge pludselig er røget ned til en organisation eller forening, som er under skærpet opsyn, eller hvad man siger, jamen så kan vi ikke med 100 procent sikkerhed sige, at der ikke er røget nogle penge over til PKK, siger Farshad M. Sharifi.

PKK står for Kurdistans Arbejderparti og blev stiftet i 1978. Det kæmper for en kurdisk selvstyreløsning med Tyrkiet, og står på terrorlister i EU, USA, Canada, Australien og Storbritannien.

Både den tyrkiske stat og PKK er igennem tiden blevet kritiseret af menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch og Amnesty for drab på civile.

Farshad M. Sharifi påpeger, at det ikke er bevist, at de syv varetægtsfængslede har formidlet eller kanaliseret penge til PKK. Men hvis det viser sig, at det kan dokumenteres, vil han acceptere, at det kan ske.

- Selvom det skete, så ville det kurdiske miljø i Danmark og Europa ikke stoppe med at indsamle, for vi tager ikke stærkt afstand fra PKK. De er en del af det kurdiske folk, og vi ser dem overhovedet ikke som en terrororganisation.

- Vi vurderer også, at den her EU terrorliste har et politisk indhold. Der er ikke noget retligt i det, siger han.

Han mener udelukkende, at organisationen er kommet på terrorlister rundt omkring i verden af politiske årsager.

- Hvis PKK en dag kommer for en domstol, og vi ser, at det er en terrororganisation. Og hvis domstolen dømmer den til at være en terrororganisation, så skal vi nok acceptere det og tage skarpt afstand fra organisationen.

- Det er kun på grund af Tyrkiets interesse, at den her organisation er kommet på EU's og USA's terrorliste, siger Farshad M. Sharifi.

/ritzau/